De maatregel in Zevenbergen gaat zeer binnenkort van start. FOTO VERA DE GEUS
De maatregel in Zevenbergen gaat zeer binnenkort van start. FOTO VERA DE GEUS Foto: Vera de Geus

Parkeren centrum Zevenbergen van 1 naar 2 uur

ZEVENBERGEN - De parkeertijd van de blauwe zone in het centrum van Zevenbergen bedraagt binnenkort niet langer één maar twee uur. Dit verkeersbesluit heeft het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk genomen.

DOOR PETER HOUTEPEN

"Hiermee hopen we tegemoet te komen aan de wens die hiervoor nadrukkelijk bestond van ondernemers en vanuit het centrumteam", legt wethouder Thomas Zwiers uit. Het centrumteam bestaat uit een vertegenwoordiging van bewoners. "Aan de ene kant gaat dit ervoor zorgen dat parkeervakken waarschijnlijk langer bezet blijven en dat er is dus minder roulatie van verkeer zal zijn. Aan de andere kant ontstaat natuurlijk het comfort voor bezoekers dat ze nu langer met hun auto ergens kunnen blijven staan."

Stickers

Zwiers zegt dat de maatregel zo snel mogelijk van kracht wordt. Hooguit een kwestie van een paar weken. "Eerst verschijnt er een mededeling van het verkeersbesluit in de Staatscourant. Verder brengen we natuurlijk de ondernemers zelf en de bewoners met een bevestiging van dit besluit op de hoogte middels een brief. En daarnaast moeten de verkeersborden aangepast worden." Veel geld hoeft dat volgens de wethouder overigens niet te kosten. "Er komen in elk geval geen nieuwe borden. We gaan stickers met het cijfer 2 over die van het cijfer 1 plakken." Op het moment dat de maatregel definitief is gaat er ook gehandhaafd worden, meldt Zwiers. "Waarschijnlijk eerst waarschuwen, daarna in de vorm van een boete."

'Er gaat straks ook gehandhaafd worden'

Tijdelijk

De uitbreiding van de blauwe zone van één naar twee uur is, zo lang de werkzaamheden in het centrum van Zevenbergen van kracht zijn, vooralsnog van tijdelijke aard. "Enkele maanden nadat die afgerond zijn, gaan we de maatregel evalueren." Gedurende die werkzaamheden gaat er ook nog wel het een en ander veranderen qua parkeren in het centrum. "Straks kan er bijvoorbeeld niet op de Markt geparkeerd worden. Intussen gaat dan wel al een gedeelte van de Noordhaven open, waar automobilisten dan hun voertuig kunnen parkeren."

Gelijk

Uiteindelijk is na afronding van de centrumwerkzaamheden het aantal parkeerplaatsen nagenoeg gelijk. "We hebben zo'n 370 parkeerplaatsen in het centrum en de directe omgeving. Na de afronding zijn het er vermoedelijk 375. Maar daar komen dan ook nog de parkeerplaatsen bij in verband met de ontwikkeling van de hoek Markt-Molenstraat-Doelstraat. Hier komt een extra parkeergarage."[l]