De winnaars van de Wisseltrofee. FOTO SILVIA VAN DEUTEKOM
De winnaars van de Wisseltrofee. FOTO SILVIA VAN DEUTEKOM Silvia van Deutekom

Eerste 'Van Glymesstraatfeest' groot succes

STANDDAARBUITEN - Afgelopen zaterdag 31 augustus was het allereerste "Van Glymesstraatfeest" een feit, niet zomaar een feit, het was een overweldigend succes als we de reacties van de mede-straatbewoners mogen geloven zeggen Corry, Sandra, Silvia, Dre, Sander en Rens als organisatoren van dit unieke straatfeest.

Vele maanden aan voorbereiding gingen er aan vooraf, wat begon als een opmerking van Rens "laten we een straatfeest organiseren", heeft geresulteerd tot een grandioos feest in een van de oudste straten van Standdaarbuiten, namelijk de van Glymesstraat, vroeger onderdeel van het Tuindorp, spreek uit als Tuindurp. Standdaarbuiten heeft overigens veel activiteiten van groot tot klein die dit dorp speciaal maken.

Het begon allemaal afgelopen vrijdagavond, in het donker werd de straat al versierd met ballonnen aan bomen en lantaarnpalen zodat de bewoners bij het ontwaken direct buiten konden zien dat het die dag een heel bijzondere dag zou gaan worden. Vervolgens verschenen zaterdag rond 12.00 uur, de Nederlandse vlag en natuurlijk de Brabantse vlag aan vele muren in deze straat. De organisatoren werden aangenaam verrast door een flink aantal mede-straatbewoners die spontaan kwamen helpen met sjouwen van de door Moerdijk Leeft beschikbaar gestelde tenten en tafels. Midden in de tent werden ook de tafels aan elkaar geschoven en voorzien door Peet van een heel lang rood tafelkleed in het kader van de Brabantse kleuren. Het geluid werd aangesloten en rond 15.00 uur waren de voorbereidingen afgerond, nog even douchen om vanaf 16.00 uur klaar te zijn voor de inloop tot 17.00 uur. Iedere deelnemer van jong tot oud, de jongste 0 jaar en de oudste 82 jaar kregen bij aankomst in de tent een textieletiket voorzien van huisnummer en voornaam, maar ook een kleurrijke kunststof drinkbeker wederom met huisnummer en voornaam. Zo rond kwart over vijf opende initiatiefnemer Rens Nagtzaam het straatfeest met een welkom voor iedereen. Het straatfeest was voor alle leeftijden leuk, van knutselen, lekker eten, quiz, muziek, een drankje en als hoogtepunt de bekendmaking van de winnaar van de straatquiz. Ook was het afscheid nemen van Jack en Marian en welkom voor Lars en Ghislaine van nummer 20; oude en nieuwe bewoners. Ook leek het weer even nog wat extra spanning op te leveren, een korte hevige bui, barbecues snel in de tent gezet, gelukkig heeft de wind geen roet in het eten gegooid. De quiz bleef spannend tot het laatste moment, rond 23.00 uur werd bekend gemaakt dat het team Sjak, Anita en Inge de wisseltrofee mee naar huis mochten nemen. Daarna werd er massaal meegewerkt aan het opruimen van de tenten en materialen, daarin werd duidelijk dat de sociale samenhang geweldig is in deze straat. Zondag ochtend heeft de eerste evaluatie door de initiatiefnemers al plaatsgevonden, dit moet een jaarlijks fenomeen worden als we reactie van de deelnemers serieus nemen, en dat doen we! In principe is er dus al een besluit genomen dat we dit straatfeest ook volgend jaar weer gaan organiseren. Daarbij worden de winnaars van de wisseltrofee natuurlijk geacht een extra steentje bij te dragen aan de voorbereidingen, vergelijk het maar een beetje met het songfestival. De datum voor het volgende Van Glymesstraatfeest in 2020 zou dan onder voorbehoud zaterdag 29 augustus kunnen zijn.

We hebben van jullie en elkaars aanwezigheid genoten. [l]