Lezing over 'ouderenvaccinaties'

ZEVENBERGEN - Dit najaar besteedt Remedica aandacht aan pneumokokkenziekte en vaccinatie tijdens voorlichtingsbijeenkomsten die gratis toegankelijk zijn voor volwassenen ouder dan 60 jaar in Steunpunt de Donk in Zevenbergen.


Pneumokokkenziekte kan o.a. longontsteking veroorzaken.
De pneumokok is een bacterie die normaal gesproken bij gezonde mensen geen ziekte veroorzaakt. Pneumokkenziekte komt vooral voor bij jonge kinderen en volwassenen ouder dan 60 jaar. Het risico neemt toe met de leeftijd en de aanwezigheid van andere ziektes zoals COPD, diabetes en hart- en vaatziekten. De bacterie kan o.a. longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken.


Ziekenhuis
Jaarlijks worden naar schatting 2600-5600 volwassenen ouder dan 65 jaar in het ziekenhuis opgenomen met pneumokokken-longontsteking. Naar schatting overlijdt 15% van de 60-plussers opgenomen in het ziekenhuis met pneumokokkenziekte, en hebben overlevenden jaren na ziekte nog een verhoogde kans (15%) op overlijden.


Vaccinatie
In 2018 heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om vaccinatie tegen pneumokokkenziekte op te nemen in het vaccinatieprogramma. De overheid heeft dit advies overgenomen. Hierdoor komt in 2020 voor volwassenen tussen de 60 en 75 jaar een vaccin beschikbaar.


Geïnteresseerd
Neem contact op met Remedica, info@remedica.nl, 040-2621188. Deze voorlichtingsbijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door MSD Nederland en kan daarom kosteloos worden aangeboden.
Bron: Gezondheidsraad Advies. Vaccinatie van ouderen tegen pneumokokken. Februari 2018 [l]