Een ouderwetse bak koffie zetten. FOTO EBO ROEK
Een ouderwetse bak koffie zetten. FOTO EBO ROEK Ebo Roek

Kom een ouderwetse bak koffie zetten bij Heemkundekring

ZEVENBERGEN - Op 14 en 15 september vindt weer de Kunst en Cultuurroute plaats in de gemeente Moerdijk en zijn bovendien de Open Monumentendagen. De Oudheidkamer van de Heemkundekring Willem van Strijen, Zuidhaven 17 in Zevenbergen, is natuurlijk op beide dagen geopend en wel van 13.00 tot 17.00 uur.

Het thema is dit jaar “Plekken van plezier”. Bij ons houdt dat in dat bezoekers op deze dagen op een plezierige manier hun eigen koffie kunnen zetten. Ouderwetse koffiemolen tussen de knieën of op tafel en draaien maar. Peekoffie (ook wel Buisman genoemd) naar smaak toevoegen en vervolgens kunt u natuurlijk de koffie zelf opdrinken. Als u niet van koffie houdt, maar het toch leuk vindt om te doen, is er vast wel iemand anders die het lekker vindt. Dan krijgt u van ons een kopje thee.

Minder plezierig was natuurlijk de Tweede Wereldoorlog. Maar omdat het dit najaar 75 jaar geleden is dat Zevenbergen werd bevrijd, kunnen we daar niet omheen. In ons museum besteden we daar extra aandacht aan. We hebben de spullen uit die tijd bij elkaar gebracht in twee vitrines en er draait een fotopresentatie over die tijd op een beeldscherm. Bovendien kunt u natuurlijk snuffelen in ons documentatiecentrum.

Prijsvraag
Verder is er nog een goede reden om langs te komen. Dit weekend start de prijsvraag van de Heemkundekring met de titel “Herken ornamenten op huizen en gebouwen”. Het formulier van de prijsvraag laat 18 ornamenten zien van huizen of gebouwen in het centrum van Zevenbergen en deelnemers moeten daar het juiste adres (straat en huisnummer) bij schrijven. Als u dit weekend een formulier ophaalt heeft u een voorsprong, want de deelnameformulieren met de vragen zijn pas vanaf 23 september ook beschikbaar in de bibliotheek VANnU aan de Kasteelweg in Zevenbergen. De details over de deelname staan op het formulier.

Genoeg reden dus om deze dagen (nog) eens langs te komen in onze Oudheidkamer. Laat u niet afschrikken door de bouwhekken van de werkzaamheden aan de haven voor onze deur. De Oudheidkamer is gewoon bereikbaar en fietsen kunt u stallen op onze binnenplaats. Automobilisten moeten iets langer zoeken naar een parkeerplaats. [l]