Lezing over de gevonden Zevenbergse fietser op de dijk

ZEVENBERGEN - Robert W. Baumgardner uit Texas in de Verenigde Staten komt 20 september naar Zevenbergen en geeft daar om 19.30 uur een lezing in de theaterzaal van de Zeven Schakels. Hij is de neef van de piloot James M. Baumgardner die in september 1944 zo laag over West-Brabant vloog dat bij Zevenbergen een fietser van de dijk af moest duiken om een ongeval te voorkomen.

Twintig jaar is Baumgardner op zoek geweest naar die fietser. Nu is die gevonden. Het bleek de Zevenbergenaar Geert Krijnen (1892-1977) te zijn, die op die dag naar Breda was gefietst om zijn zoon Jan in het ziekenhuis te bezoeken. Zijn dochter Ad van Leent-Krijnen (97) uit Zevenbergen herkende het voorval toen Henk den Ridder uit Zevenbergen haar het verhaal van Baumgardner vertelde. Zij kan zich de dag van de bijna botsing uit 1944 nog goed herinneren, omdat de pastoor in de kerk op diezelfde dag waarschuwde voor een razzia door de Duitsers en alle mannen adviseerde via de achterdeur van de kerk een veilig heenkomen te zoeken.

Henk nam contact op met Robert en die was natuurlijk blij dat hij de man op de fiets op de dijk had gevonden. Maar het stemde hem ook enigszins melancholiek. Hij was er jaren mee bezig geweest, had er wakker van gelegen en wist soms niet hoe verder.

De lezing van Robert Baumgardner gaat natuurlijk vooral over zijn zoektocht naar de Nederlander op de dijk, die bijna in botsing kwam met de bommenwerper. Maar, we komen ook veel te weten over de vliegtuigen waarin zij vlogen, hoe droppings werden uitgevoerd en welke apparatuur ze gebruikten. De lezing is in het Engels, maar de teksten bij de beelden die hij laat zien zijn vertaald in het Nederlands. Henk den Ridder vertelt op deze avond over zijn aandeel in de zoektocht en dat is natuurlijk gewoon in het Nederlands.

De lezing in Zevenbergen is gratis bij te wonen en is een activiteit van Heemkundekring Willem van Strijen. U wordt verzocht zich op te geven via info@heemkundezevenbergen.nl en dan wordt er gezorgd voor een zitplaats. U kunt ook zonder aanmelding naar de lezing komen, maar dan geldt vol=vol. [l]