In de gereformeerde kerk in de Stationsstraat in Zevenbergen was Koerdische kunst te zien. Foto: Ties Steehouwer
In de gereformeerde kerk in de Stationsstraat in Zevenbergen was Koerdische kunst te zien. Foto: Ties Steehouwer Foto: Ties Steehouwer

Kunst- en Cultuurroute trekt veel bekijks

MOERDIJK - Of de keuze bewust is geweest is niet helemaal duidelijk, maar op de eerste dag van de Kunst- en Cultuurroute bleek wel dat het oostelijke gedeelte van Moerdijk er een beetje bekaaid af kwam voor wat het aantal locaties betreft waar kunstenaars hun werk lieten zien. Wel hadden veel monumenten hun deuren open gezet, maar kunstenaars waren daar maar sporadisch te vinden. Misschien was dat wel de reden dat de toeloop van het publiek maar langzaam op gang kwam.

DOOR TIES STEEHOUWER

Zo konden de modelbouwers van Railcontact in de voormalige suikerfabriek in Zevenbergen zaterdag maar 60 mensen begroeten, terwijl dat er verleden jaar op de eerste dag ruim 200 waren. De bezoekers konden in deze fabriek via een steile trap naar boven waar de kunstenaars van Atelier David Chichua lieten zien wat ze allemaal in hun mars hadden. Vooral de icoonschilderes Wem Timmermans maakte veel indruk, maar ook Riet Damen trok terwijl ze aan het schilderen was veel bekijks. Alleen de prachtige lichte ruimte van de fabriek was al een bezoekje waard. Dat gold ook voor de gereformeerde kerk in de Stationsstraat. Hier was Koerdische kunst te zien.

Bakkers

In het heemhuis van de heemkundekring Willem van Strijen werden de bezoekers onthaald op koffie die ze zelf moesten zetten. Angela Rindt van de kring vertelt dat ze bezig is een boek te schrijven over de bakkers die vanaf 1600 in Zevenbergen bakten. Veel mensen die in vorige jaren als kunstenaar deelnamen aan de Kunst en Cultuur Route bezochten de diverse locaties. Zowel zaterdag als zondag was het prachtig weer met weinig wind. Vooral zondag waren er op de dijken richting Fort Sabina en de Keenesluis dan ook veel fietsers te vinden. Vooral op het centrale plein van het fort streken rond lunchtijd veel mensen neer om de inwendige mens te versterken.

Catacomben

In de catacomben van het fort waar vroeger de munitie lag opgeslagen, kwamen de kunstwerken door de aparte sfeer prima uit. Mieke Veltman zat tevreden tussen haar schilderijen: "Nee, ik vertel er niet te veel over. De schilderijen moeten voor zichzelf spreken." En dat deden ze. Even verderop was ook Mirella Damen uit Zevenbergen een tevreden mens. Met als thema 'Horizon' hingen er van haar aan de 130 jaar oude muren grote schilderijen gezien vanaf de duinen naar de zee toe. Genoeg horizonnen dus. Met het richten van een speciale schijnwerper probeerde ze nog meer sfeer in haar schilderijen te brengen.

Nog meer sfeer viel er bij de Keenesluis te beleven. Deze 250 jaar oude sluis is pas gerenoveerd en twee dagen lang hingen er dan ook mensen over het hek om de sluis te bekijken. Annemieke Vermeulen probeerde haar boek over de rivier de Moye Keene aan de man te brengen en de kinderen van de Aventurijn lieten hun bijdrage aan de Kunst en Cultuur Route zien.

De voormalige suikerfabriek kent een prachtige lichte ruimte. Foto: Ties Steehouwer
Riet Damen schildert, maar maakt ook beeldhouwwerken.  Foto: Ties Steehouwer