Meer trouwmogelijkheden in Moerdijk, maar het wordt wel iets duurder.
Meer trouwmogelijkheden in Moerdijk, maar het wordt wel iets duurder. Foto:

Trouwen in Moerdijk? Kies je eigen ambtenaar!

ZEVENBERGEN - Om mensen de mogelijkheid te bieden hun trouwdag zoveel mogelijk naar hun eigen wensen in te vullen, bestaat binnenkort in de gemeente Moerdijk ook de mogelijkheid om een huwelijk of geregistreerd partnerschap te laten voltrekken door een zelf aangewezen trouwambtenaar. Dat kan de opa of oma van het koppel zijn, maar bijvoorbeeld ook een broer of zus, een werkgever en zelfs de buurman of buurvrouw.

DOOR PETER HOUTEPEN

"In de huidige situatie zijn er twee mogelijkheden", stelt wethouder Jack van Dorst. "Enerzijds is het mogelijk onze eigen buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) het huwelijk of geregistreerd partnerschap te laten voltrekken en anderzijds door een bijzondere ambtenaar van een andere gemeente. In de aankomende situatie, mits de gemeenteraad ermee instemt, is het dus ook mogelijk dat paren iemand uit hun eigen omgeving aanwijzen. Daarbij moet natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden, want formeel moet het voltrekken van een huwelijk natuurlijk wel helemaal correct gebeuren."

Vier maanden

Het is ook niet zo dat er dan zomaar even snel getrouwd kan worden. Er moet uiterlijk vier maanden voor de huwelijksvoltrekking een officieel verzoek worden ingediend bij de gemeente Moerdijk. De BABS voor één dag moet verder van onbesproken gedrag zijn en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van maximaal drie maanden oud kunnen overleggen. Hij of zij moet goed kunnen spreken in het openbaar en wordt beëdigd door de rechtbank. De BABS voor één dag wordt voor en tijdens de sluiting van het huwelijk begeleid door een ervaren BABS van de gemeente Moerdijk. Die ziet er op toe dat alle wettelijke formaliteiten in acht worden genomen en kan ondersteuning bieden wanneer dat nodig is.

Initiatief

Volgens de wethouder sluit het initiatief in elk geval aan bij het idee om koppels een extra optie te bieden om hun huwelijksvoltrekking zoveel mogelijk volgens persoonlijke smaak vorm te geven. "Daarom ook bestaat sinds enige tijd al de gelegenheid in de gemeente Moerdijk om in de open lucht te trouwen."

Kosten huwelijk worden wel wat hoger

Kosten

Zelf een eigen trouwambtenaar meebrengen betekent overigens wel dat de kosten voor het huwelijk vanaf 1 januari 2020 wat hoger komen te liggen. Wanneer een bruidspaar kiest voor een huwelijk op een alternatieve locatie met een eigen trouwambtenaar, dan zijn de kosten voor de gemeente € 572,95. Ditzelfde bedrag wordt aan leges in rekening gebracht. In de huidige situatie is dit € 545,10 van dat bedrag: een verschil van € 27,85.

De kosten van een huwelijk of partnerregistratie op maandag tot en met vrijdag binnen de reguliere werktijden, op een gemeentelijke trouwlocatie en met een gemeentelijke trouwambtenaar zijn voor de gemeente € 519,85. In de nieuwe tariefstructuur wordt eveneens ditzelfde bedrag aan leges in rekening gebracht. Op dit moment is dit nog € 375,50"een verschil van € 144,35.

In lijn

De tarieven voor de huwelijksleges zijn door de gemeente Moerdijk vergeleken met die van de gemeenten Etten-Leur, Halderberge en Drimmelen. Het algemene beeld dat uit deze vergelijking volgt is dat de niveaus van de Moerdijkse tarieven redelijk in lijn liggen - zeker bij de meest gangbare - met die van de omliggende gemeenten.

Verplicht

"Natuurlijk", zo zegt Van Dorst, "blijft ook de optie bestaan van een gratis huwelijksvoltrekking c.q. geregistreerd partnerschap. Als gemeente blijven we wettelijk verplicht deze mogelijkheid aan te bieden."[l]