Emmie en Cees zijn een vrolijk stel. FOTO TIES STEEHOUWER
Emmie en Cees zijn een vrolijk stel. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Emmie Buring en Cees Jeijsman zien het na 60 jaar huwelijk nog helemaal zitten

ZEVENBERGEN - Als er een vrolijk stel is in Zevenbergen, dan zijn het wel Cees Jeijsman en Emmie Buring. Vorige week waren ze 60 jaar met elkaar getrouwd. Vieren doen ze dat overigens pas in april volgend jaar. Dan is het 60 jaar geleden dat ze voor de kerk trouwden.

DOOR TIES STEEHOUWER

Deze week was er wel gebak bij de koffie, kwam een buurvrouw langs met een fles wijn en maakte wethouder Eef Schoneveld zijn opwachting om het paar namens de gemeente Moerdijk te komen feliciteren. Vooral over het bezoek van de wethouder waren ze erg te spreken. "Wat een gezellige man is dat", lacht de bruid. Haar man voegt er aan toe dat hij erg te spreken is over de gemeente Moerdijk en vooral over burgemeester Jac Klijs. Tevredenheid alom dus.

Hartje

Op een bordje naast de deur van hun woning staat: 'Home is where the (rood hartje) is', dus dat zit in huize Jeijsman ook wel goed. Het stel werd geboren en groeide op in het hart van Rotterdam. Zowel bij Cees als Emmie hadden ze thuis acht kinderen en volgens Cees was het thuis geen vetpot.

Timmerman

Zijn vader was stoffeerder, maar wat Cees na de lagere school wilde worden dat wist hij niet. Een beroepskeuzetest bracht uitkomst. Daar kwam uit dat timmerman, meubelmaker of tekenaar het beste voor hem was. Het werd timmerman en het bewijs hiervan staat nog in de hal van hun woning: een kist met daarin gereedschap uit die tijd.

Dansschool

Zoals veel jonge mensen in die periode kwamen ze elkaar tegen in de dansschool. Met de foxtrot of de Engelse wals hebben ze dan ook geen moeite. "En hij leidde altijd erg goed", lacht Emmie. Op de vraag wat ze in hem zag, weet ze direct het antwoord. "Hij was heel vrolijk en gezellig." Cees: "Ik was in die tijd heel verlegen, maar zij gaf mij vertrouwen."

Witte jurk

De meeste echtparen die 60 jaar getrouwd zijn weten uit die tijd niet zo veel meer, maar dat geldt niet voor Cees en Emmie. Zo vertelt Emmie dat ze in een prachtige witte jurk trouwde die door haar moeder was gemaakt. Het burgerlijk huwelijk werd voltrokken in het stadhuis aan de Coolsingel in Rotterdam. Na het huwelijk gingen ze wonen op de Meeuwenplaat op Hoogvliet. Toen het daar door de komst van twee kinderen te klein werd, verhuisde het gezin naar Schiedam.

Caravan

Cees promoveerde intussen en werd tekenaar en later projectleider. "Ik heb altijd veel veilingen helpen bouwen", vertelt hij trots. Vlak voordat hij met de VUT ging werd er verhuisd naar Zevenbergen. Hier deden ze allebei veel voor de tennisvereniging en voor de kerk. De vakanties werden gevierd in de caravan. Het stel heeft vier kinderen en negen kleinkinderen. "Jammer genoeg wonen die niet in Zevenbergen". Hun zestigjarig huwelijksfeest hopen ze samen te vieren in een groot vakantiehuis.[l]