Zodra er meer bekend is over de voortzetting van de sanering wordt dit bekend gemaakt. ARCHIEFFOTO TIES STEEHOUWER
Zodra er meer bekend is over de voortzetting van de sanering wordt dit bekend gemaakt. ARCHIEFFOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Onduidelijkheid over voortzetting sanering Bult van Pars

KLUNDERT - De gemeente Moerdijk bekijkt alternatieve mogelijkheden om de sanering van de Bult van Pars in Klundert voort te zetten. De afgelopen weken zijn gebruikt voor het vinden van een oplossing, maar dat is nog niet gelukt.

DOOR PETER HOUTEPEN

De tweede fase van de sanering kwam deze zomer stil te liggen, nadat het ministerie zonder aankondiging vooraf het tijdelijk handelingskader voor hergebruik van grond met poly- en perfluoralkylstoffen (zogeheten PFAS-grond) en baggerspecie vaststelde. PFAS-stoffen worden al decennia lang gebruikt in allerlei processen en producten en komen in vrijwel geheel Nederland in min of meerdere mate voor in de bodem. Hoewel er nog veel onduidelijkheid is over het voorkomen en de gevolgen van PFAS, heeft de wetgever besloten - vooruitlopend op definitieve wetgeving - het tijdelijk handelingskader vast te stellen.

Minimale hoeveelheid

Ook de grond van de Bult van Pars is geanalyseerd op de aanwezigheid van PFAS en uit onderzoek is gebleken dat er sprake is van een minimale hoeveelheid. Dit betekent dat de vrijkomende grond van de bult niet meer afgevoerd kan worden naar de oorspronkelijke locatie. Vanwege onzekerheid over de definitieve wetgeving accepteert de grondbank de grond niet meer. Dit probleem speelt in alle projecten met bodemverzet in Nederland en is dus niet specifiek voor de Bult van Pars.

Hoewel onduidelijk is wat er nu verder gaat gebeuren, houdt de gemeente Moerdijk de planning om voor het einde van dit jaar de sanering af te ronden vooralsnog overeind. Zodra er meer bekend is over de voortzetting van de sanering wordt dit bekend gemaakt.

Erfenis

Begin dit jaar moest de sanering van de Bult van Pars ook al een keer stilgelegd worden toen bleek dat de verontreiniging van de grond veel erger was dan gedacht. Er werd onder meer asbest en vaten met een olieachtige substantie aangetroffen. De kosten van de sanering liepen daardoor op. De weken na deze constatering werden gebruikt om de extra kosten in beeld te brengen omdat op dat moment het budget al opgeslurpt was. Stoppen met de sanering was geen optie. "Dit moet worden opgeruimd. We willen dit niet als erfenis meegeven aan de volgende generatie", verklaarde wethouder Thomas Zwiers destijds als reden.

Woningen

In april besloot de gemeenteraad 850.000 euro extra uit te trekken voor de sanering, die vervolgens kort na de hervatting van de werkzaamheden wederom werd stilgelegd na de analyse van - de weliswaar minimale - aanwezigheid van poly- en perfluoralkylstoffen in de grond. Het is de bedoeling de grond aan de Oliemolenstraat uiteindelijk geschikt te maken voor een herontwikkeling met woningbouw. De planning is nog steeds om eind 2021 met de bouw van de woningen te starten.[l]