Het besluit van de minister valt ongunstig uit voor Zevenbergschen Hoek.
Het besluit van de minister valt ongunstig uit voor Zevenbergschen Hoek. Foto:

Tracé 380 kV bij Zevenbergschen Hoek wijzigt niet

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat volgt het advies van de samenwerkende overheden over het tracé voor hoogspanningsverbinding Zuid-West 380 kV Oost grotendeels op. Dat betekent dat voor de meeste uitwerkingsgebieden het tracé tussen Rilland en Tilburg de route gaat volgen die in het advies is voorgesteld. Echter, niet voor Zevenbergschen Hoek.

DOOR PETER HOUTEPEN

TenneT en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hebben in nauwe samenwerking met bewoners, bedrijven, belangenorganisaties en overheden onderzocht in welke gedeelten van het voorgenomen tracé extra aandacht voor de ruimtelijke inpassing nodig was. Dit heeft geleid tot elf uitwerkingsgebieden. Voor deze gebieden heeft TenneT samen met belanghebbenden in werkateliers mogelijke varianten voor het tracé onderzocht.

Criteria

Minister Wiebes heeft vorige week zijn afweging bekend gemaakt. Voor tien uitwerkingsgebieden sluit het tracé aan bij de route die in het advies is voorgesteld. Voor één uitwerkingsgebied, Zevenbergschen Hoek, maakt de minister een eigen afweging. Hij kiest voor variant rood (het voorgenomen tracé uit 2017) omdat die beter scoort op de criteria landschap, tijdelijke overlast, (net)techniek en kosten. De minister is zich bewust van de impact van deze keuze op de betrokken omgeving en vraagt TenneT extra aandacht te geven aan dit gebied in het landschapsplan.

Teleurgesteld

Désirée Brummans, wethouder van de gemeente Moerdijk, is uitermate teleurgesteld over de afweging met betrekking tot Zevenbergschen Hoek. "Niet alleen ik, maar ook het college en de betreffende inwoners. Voor ons voelt dit niet goed. Het resultaat van het participatieproces laat niet zien dat men waarde hecht aan de leefbaarheid. Wij hebben heel sterk de indruk dat geld het hier wint van leefbaarheid en participatie."

Vertrouwen

Brummans herinnert er aan dat Moerdijk aanvankelijk niet meedeed in het tracé. "Het was namelijk eerst een zuidelijk tracé en dat werd een noordelijke. We hebben medewerking verleend onder de voorwaarde dat er daadwerkelijk rekening gehouden zou worden met de wensen van bewoners en de kwaliteit van de leefomgeving. Daar zie ik dus nu hélemaal niets van terug. We worden nu dus eigenlijk dubbel bestraft. Er wordt nu gezegd dat er een landschappelijk inpassingsplan wordt gemaakt. Ja, dank je de koekoek. We doen niks anders meer. Dat is het minste, het is een doekje voor het bloeden. Het vertrouwen is gewoon geschaad."

Vorige week heeft Brummans samen met burgemeester Jac Klijs een gesprek gehad met de betrokken bewoners in buurtschap de Kattenkraam. De wethouder beseft dat de gemeente beperkt is in haar mogelijkheden. "Er is geen beroep mogelijk, we kunnen wel zienswijzen indienen." De bewoners kunnen eventueel naar de Raad van State.[l]