Coby en Koos Knook zijn een bekend echtpaar in Fijnaart. FOTO TIES STEEHOUWER
Coby en Koos Knook zijn een bekend echtpaar in Fijnaart. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Coby Endhoven en Koos Knook
in Fijnaart vieren briljanten bruiloft

FIJNAART - 65 jaar huwelijk komt niet zo veel voor, maar Coby Endhoven en Koos Knook is het toch gelukt om deze mijlpaal de halen. En dat ondanks het gegeven dat ze in 1953 in Heijningen woonden tijdens de Watersnood van 1 februari van dat jaar. Deze ramp loopt als een rode draad door hun leven.

DOOR TIES STEEHOUWER

Coby woonde toen met haar ouders en vijf broertjes en zusjes aan de Kraaiendijk tussen Fijnaart en Heijningen en het ouderlijk huis van Koos stond aan de Hoge Heijningsedijk. De 89-jarige, ook uit een gezin van zes kinderen, vertelt dat het huis van zijn ouders de volle laag kreeg: "De muren waren maar halfsteens maar gelukkig hielden ze het. Maar het dak werd gewoon opgelicht. We moesten we snel naar de zolder, waar vanaf we later werden gered." Dat redden ging niet vanzelf omdat de reddingsboten het gezin niet in de gaten hadden. "Gelukkig had ik mijn trompet bij me en dat hoorden ze wel."

Kerk

Het stel bracht hun jeugd door in Heijningen, waar volgens Koos niets te beleven viel. "Het enige was zondags naar de kerk in Fijnaart." Hoewel ze in hetzelfde dorp woonden, klikte het pas tussen Koos en Coby op de markt in Willemstad. Coby: "Ik vond het toen een aardige jongen. Dat is hij nu nog hoor", lacht ze.

Bovenhuis

De huisvesting was in Heijningen een heikel punt, maar een bovenwoning in het dorp bracht uitkomst. Coby trouwde in een goudkleurige jurk in het stadhuis in Fijnaart. Later ging het stel wonen in een huis in de Rembrandstraat in Fijnaart. Ze bekennen dat ze nooit graag in Heijningen hebben gewoond. Dat kwam vooral door de herinneringen aan de Watersnood en door de dood, kort na de geboorte, van een van de kinderen. In de Rembrandstraat hebben ze 38 jaar met veel plezier gewoond. "We keken zo de polder in en hadden fantastische buren", licht Koos toe. Coby knikt instemmend bij het horen van deze woorden.

Snoeien

Koos leerde in zijn jeugd al hoe je fruitbomen moest snoeien en dat kwam hem later in zijn beroep van pas. "Ik kon daar goed mijn boterham mee verdienen. Totdat er een zekere Barend Biesheuvel kwam en die gaf iedereen een vergunning. Toen kwam de klad er in."

Koos ging niet bij de pakken neerzitten en solliciteerde bij de gemeentereiniging in Rotterdam. "Daar liep ik 23 jaar achter de vuilniswagen." Coby zat naast haar taak als huisvrouw ook niet stil. Zij werkte in de huishouding onder andere bij de notaris in de Voorstraat. Ook doet ze nog steeds vrijwilligerswerk voor de Hervormde Kerk en zong in het kerkkoor en andere koren. Op muzikaal gebied stond Koos zijn mannetje als bugelspeler bij Crescendo.[l]