Karateschool Bushido succesvol op de British Open

ZEVENBERGEN - Begin juli kregen wij te horen dat er dit jaar ook cadets (16-17 jarige) mee mochten doen op de British Open van 5 oktober. De Bondcoach van de NKA-IFK Nederland had een aantal karateka’s van diverse sportscholen geselecteerd voor dit prestigieuze evenement. Waaronder drie leden van karateschool Bushido, de geselecteerde waren Ferry Hardeman, Ezra Koopmans en Sergio Stoop.

Deze jongens moesten vol aan de bak want we hadden met aftrek van de vakantie maar een kleine twee maanden de tijd. Geen ideale voorbereiding maar de jongens wilde graag, dus hebben we extra conditie/kracht trainingen ingevoerd om zo sterk en fit mogelijk in Londen aanwezig te zijn.

Na een voorspoedige reis en medische keuring begonnen de wedstrijden op zaterdagmorgen om 10.00 uur. De wedstrijden waren live-stream te volgen voor het thuis publiek en de meegereisde fans zaten in een zo goed als uitverkochte sporthal.

Ezra was als eerste aan de beurt en was gretig, met wisselende combinaties en hoge trappen won hij al zijn partijen en kwam in de finale. In de finale was de eerste minuut voor hem en hij gaf zijn tegenstander weinig ruimte. In de laatste minuut van de partij kwam zijn tegenstander hard terug en bleef scoren op het lichaam van Ezra, hij kon zich niet herpakken en verloor hierdoor de finale. Terugkijkend was dit een slimme tactiek van zijn tegenstander, eerste minuut veel incasseren en de tegenstander vermoeien en dan toeslaan. (rope-a-dope) Maar voor Ezra een schitterende tweede plaats.

Daarna was Ferry aan de beurt, zijn eerste partij won hij omdat zijn tegenstander werd gediskwalificeerd door te laat opdagen. Zijn tweede tegenstander had al een partij in de benen zitten en daar maakte Ferry handig gebruik van, harde stoten op het lichaam en low kicks die goed doorkwamen bezorgde hem de overwinning. In de finale ronde trof Ferry een sterke Roemeen, de partij ging gelijk op en na de verlenging verloor Ferry op de vlaggen. Jammer maar wel een mooie derde plaats.

Sergio was een echte pechvogel, in zijn eerste partij plaatste hij een hoge stoot waardoor zijn tegenstander aangeslagen was, van de dokter mocht zijn tegenstander niet verder waardoor Sergio de partij verloor. Zijn tweede partij was tegen de latere winnaar, deze Japanse vechter was nog een maatje te groot maar Sergio zette wel een mooie partij neer. In zijn laatste partij een sterke vechter uit Ierland had hij ook alle pech, nadat het leek dat de Ier een niet toegestane techniek had geplaatst vroegen de scheidsrechters een video-recall aan en draaide het verhaal om. Ze gaven de Ierse vechter een waza-ari en hierdoor verloor Sergio zijn partij maar het was zeker een mooie ervaring.