Bezoekers halen herinneringen op aan het stadhuis. FOTO TIES STEEHOUWER
Bezoekers halen herinneringen op aan het stadhuis. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Stadhuis in Klundert in oude glorie hersteld

KLUNDERT – Het voormalige stadhuis in Klundert heeft de laatste maanden en flinke facelift ondergaan. Deze facelift moet hier letterlijk worden genomen omdat de buitenkant er heel anders uitziet dan de inwoners de laatste 60 jaar gewend waren.

DOOR TIES STEEHOUWER

Of er ook iets aan de binnenkant is verandert is van buitenaf natuurlijk voor de gemiddelde voorbijganger niet te zien. Daarom hield de eigenaar, de gemeente Moerdijk, zaterdag een open dag. De plaatselijke historicus Joost Knook schreef eens dat iedere Klundertse een stadhuisje in zijn hart heeft. Zaterdag bleek dat dat nog steeds, gezien de grote opkomst, het geval is.

Scheepsbevrachter

De begane grond van het stadhuis zal door de bevolking nog maar zelden worden bezocht omdat die verhuurd wordt aan een scheepsbevrachter. Tot 2000 was dat wel anders, daar waren toen loketten waarachter de ambtenaren de bevolking te woord stonden. Op de eerste verdieping kwamen de burgers toen bijna niet omdat daar de raadszaal was en de kamers voor de burgemeester en de gemeentesecretaris. Zaterdag was alleen deze verdieping voor het publiek te bekijken. De hal en de twee kamers waren nog prima maar de raadszaal kreeg een opknapbeurt.

Historie

In 2021 is het 400 jaar geleden dat het "Raadhuis" werd opgeleverd. Het is voor een groot deel geschonken door Prins Maurits die in deze contreien veel op jacht ging. Wethouder Eef Schoneveld vertelde in zijn openingstoespraak dat er bij de restauratie van de ramen nogal wat mis ging. "We hadden het pas laat in de gaten, maar toen was het al te laat". De toenmalige aannemer werd vervangen maar daar zat wel een prijskaartje aan vast zodat het budget werd overschreden. In 1621 was men aan alle ramen 243 gulden kwijt. Zoals gezegd was de belangstelling zaterdag groot. Alle bezoekers en zeker die uit Klundert waren enthousiast over het resultaat.

Kleuren

De luiken waren de laatste jaren wit met in het midden de kleuren van prins Maurits blauw en geel. Uit onderzoek bleek dat de ze vroeger blauw waren en dat zijn ze nu ook weer. De glas in lood ramen werden klassiek gerestaureerd met koperen steunroeden en roosjes waarmee de ramen aan vast zijn gemaakt. Op de bezichtiging kwamen behalve veel Klundertse mensen ook veel mensen van buiten af. Mechelien den Hollander uit Klundert wilde nog wel eens op de stoel zitten waarop ze 40 jaar geleden met Anton Endepoel trouwde. "Het voelt nog steeds goed", lacht ze. Het echtpaar Muilwijk uit Zevenbergen trouwde 24 jaar ook in het stadhuis in Klundert. "In Zevenbergen wilde ik dat toen niet omdat in het gemeentehuis daar nonnen hadden gezeten die niet aardig voor me waren". Terwijl de bezoekers weg mijmerden vertelden de gidsen van de heemkundekring over de geschiedenis. De gesprekken werden helemaal interessant toen Hans Schoone binnen kwam met een map met oude foto's van het stadhuis, het meeste gefotografeerde Klundertse gebouw.[l]