Het Bastion is officieel 'Rots en Water'-school

KLUNDERT - Vanaf begin dit schooljaar is C.B.S. Het Bastion een officiële ‘Rots en Water’ school. Het concept Rots en Water richt zich op de ontwikkeling van sociale competenties, het voorkomen en aanpakken van pesten en versterken van weerbaarheid van de leerlingen.

“We zijn erg trots op deze titel. Het afgelopen jaar hebben verschillende groep al Rots en Waterlessen gekregen. We ervoeren meteen het positieve effect op het klimaat in de klas en het zelfvertrouwen van de kinderen”, vertelt juf Anne enthousiast. Samen met haar collega Martine pakte ze door en volgde de opleiding tot Rots en Watertrainers. Ook de rest van het team volgde een training zodat de Rots en Watertaal bekend is bij alle leerkrachten.

Weerbaarheid en zelfvertrouwen
Inmiddels past het hele team de Rots en Waterlessen toe in de klassen. “Rots en Water is een fysieke competentietraining: kinderen leren door middel van ‘doen’ en ‘ervaren’ om met anderen samen te spelen, samen te werken en samen te leven in een wereld die met de dag verandert. Ze leren om o.a. sterk te staan, weg te lopen van vervelende situaties, na te denken voordat ze reageren, zichzelf te focussen, te leren wat lichaamstaal doet, grenzen aangeven, maar ook grenzen aanvoelen van de ander”, licht juf Martine toe. “Het is een mooie aansluiting op het motto van onze school: een veilige basis voor ieder kind!”

Fysieke oefeningen en spelletjes
Als Rots en Waterschool krijgen alle groepen jaarlijks Rots en Waterlessen aangeboden. Iedere les begint met de Rots & Watergroet. Met deze groet laten de kinderen aan elkaar zien dat ze elkaar respecteren en zich aan de spelregels houden. De lessen bestaan uit veel fysieke oefeningen en spelletjes. Na afloop van iedere oefening volgt een korte evaluatie door o.a. bewustwordings- en ervaringsvragen. Vervolgens wordt er een link gelegd naar de dagelijkse praktijk. Dit resulteert uiteindelijk in meer zelfvertrouwen, zelfreflectie en zelfbeheersing bij de leerlingen. [l]