Lezing over Concentratiekamp Vught

ZEVENBERGEN - Op donderdag 31 oktober organiseert de Heemkundekring Willem van Strijen uit Zevenbergen om 19.30 uur (zaal open 19.00 uur) een lezing over 'Kamp Vught' in theater De Schuur, Kerkstraat 23 in Zevenbergen. De toegang is gratis. De lezing wordt gegeven door Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle. Hij is als vrijwilliger-rondleider verbonden aan het Nationaal Monument Kamp Vught. De lezing vindt plaat in het kader van 75 jaar bevrijding.

Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Het kamp viel dan ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn. In 1942 werd begonnen met de bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught officieel heette. Toen de eerste uitgehongerde en afgebeulde gevangenen in januari 1943 uit Amersfoort aankwamen, was het kamp nog niet af. Dat mochten de gevangenen zelf afbouwen. De miserabele omstandigheden kostten in de eerste maanden al enige honderden mensen het leven. Kamp Vught was naast gevangenkamp ook een werkkamp en voor de joden een doorvoerkamp.

In totaal werden ongeveer 32.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. Van hen vonden 750 kinderen, vrouwen en mannen in het kamp de dood door honger, ziekte en mishandelingen. 329 gevangenen werden geëxecuteerd op de fusilladeplaats even buiten het kamp. Voor ca. 12.000 Joodse gevangenen was Vught een doorvoerkamp naar de vernietigingskampen.

Op deze historisch beladen plek in de bossen, tegenwoordig “Nationaal Monument Kamp Vught”, wordt de herinnering levend gehouden aan de geschiedenis van het kamp èn de slachtoffers. Tijdens deze lezing neemt de spreker ons mee in het leven van de kampgevangenen. Ook komen de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943 ter sprake. Na de pauze wordt de lezing toegespitst op de Philips werkplaatsen en de ‘bedrijfskundige’ organisatie hiervan in het kamp.

Tijdens de lezing wordt ook aandacht besteed aan kamp Moerdijk, een dependance van kamp Vught, die van 1943 tot 1944 als werkkamp diende en tevens als doorgangskamp fungeerde naar kamp Vught en naar de grote kampen in Duitsland en Polen. Boekjes over dit concentratiekamp in Moerdijk zijn na de lezing verkrijgbaar.[l]