94-jarige Amerikaanse veteraan Bryce Thornton bezoekt Standdaarbuiten

STANDDAARBUITEN - Donderdag 24 oktober zal de inmiddels 94-jarige Bryce Thornton Standdaarbuiten bezoeken. Hij was een van de soldaten van de 104e Infanterie Divisie, ook wel de Timberwolves genoemd, de Amerikaanse eenheid die in november 1944 onder andere Standdaarbuiten heeft bevrijd. Hij maakt deel uit van een groep van 34 Amerikanen die de route volgen die de Timberwolves 75 jaar geleden hebben afgelegd: van de grens met Belgie tot aan Berlijn. Onder hen zijn veel kinderen van oud-strijders die in het echt willen zien waar hun vaders hebben gevochten.

Na een bezoek aan Oudenbosch in de ochtend zal de groep naar Standdaarbuiten komen, waar zij door vrijwilligers van de heemkundekring en het herdenkingscomité zal worden ontvangen. Namens de gemeente zal wethouder van Dorst aanwezig zijn om de Amerikanen welkom te heten. Rond 13.45 uur zal er bij het monument bij de Standaert een korte ceremonie worden gehouden, waarbij Bryce Thornton namens de Timberwolves een krans zal leggen. Ook een groep kinderen van basisschool Aventurijn zal bij dit bijzondere moment aanwezig zijn om bloemen te leggen. Dit is zeer waarschijnlijk de laatste keer dat een veteraan nog zelf naar Standdaarbuiten zal komen, dus is dit de laatste kans om een veteraan die Standdaarbuiten heeft bevrijd in levende lijve te ontmoeten.

Belangstellenden worden daarom van harte uitgenodigd om bij de ceremonie aanwezig te zijn. Ook worden de inwoners van Standdaarbuiten gevraagd om donderdagmiddag 24 oktober de vlag uit te hangen om de Amerikanen een feestelijk welkom te bieden. [l]