Theatergroep Impro won de cultuurprijs in 2019.
Theatergroep Impro won de cultuurprijs in 2019. Foto: Ties Steehouwer

Cultuurprijs 2019 voor Theatergroep Impro

ZEVENBERGEN – In een volle Borgh werden vrijdag twee cultuurprijzen uitgereikt, een voor 2018 en een voor 2019. De reden dat er op dezelfde avond twee prijzen werden uitgereikt was dat verleden jaar één van de genomineerden wegens ziekte toen niet aanwezig kon zijn.

DOOR TIES STEEHOUWER

Kunstenares José van der Valk was in 2018 genomineerd maar kon toen wegens ziekte niet komen zodat de organisatie toen besloot om de uitreiking in 2019 te houden.

Projectie

Helaas kon ze ook dit jaar niet komen. Om haar toch bij de uitreiking te betrekken, was bij haar thuis een interview afgenomen. Dit werd tijdens de uitreiking geprojecteerd. Een ontroerend moment. De prijs, bestaande uit een bedrag van 1500 euro en een fraaie oorkonde wordt nu bij haar thuis uitgereikt. De Cultuurprijs Moerdijk 2019 ging naar de theatergroep Impro.

Genomineerden

Zowel voor de cultuurprijs 2018 als voor die van 2019 waren vier genomineerden. Deze acht genomineerden presenteerden zich vrijdag aan het publiek, zodat het een heel genoeglijke avond werd. Lia Schreuders en Jack Ophorst lieten zien hoe mooi ze het pielhuisje bij in Willemstad hadden opgeknapt. Schreuders gebruik het nu om er in te schilderen. Bep Bernard uit Fijnaart ontwikkelde een eigen techniek etstekenen en het gemengde koor Cantzoni uit Zevenbergschen Hoek zong enkele liedjes. Presentator Marjolein de Wit: "Jullie zijn de eerste genomineerde uit Den Hoek".

Jury

De zeskoppige Jury van de Cultuurprijs Moerdijk is een onafhankelijke werkgroep onder de vlag van de Stichting Cultuur Moerdijk. De onafhankelijke voorzitter is Dimph Rubbens. Marjolein de Wit en Miryam van der Stee zijn coördinatoren. Na de pauze lieten de vier genomineerden van de cultuurprijs 2019 zien en horen waarom ze genomineerd waren. De kinderen van de Jeugdmusicalgroep De Snipperbende deden dat door enkele liedjes te zingen uit de musical Jungle Book en kunstschilder en lesgever David Chichua uit Georgië vertelde over zijn drijfveren en werk. Dat deden ook de organisatoren van het jaarlijks terugkerende festival Graanpop in Fijnaart. Theatergroep Impro tenslotte bracht een komische act.

Juryrapporten

Uit het juryrapport 2018: "José van der Valk is een veelzijdig kunstenares. Zij is vanuit keramische vormgeving gaan beeldhouwen en gebruikt hiervoor materialen als keramiek, metaal, marmer en brons. Haar inspiratie haalt zij onder meer uit mystieke symbolen en tekens." Uit het rapport van 2019 "Theatergroep Impro is een actieve groep theatermakers die op vele manieren zichtbaar is. Creativiteit en concentratie staan voorop bij hun improvisaties. Deze theatermakers treden regelmatig op als groep, maar bij vele activiteiten leveren de spelers een bijdrage in kleiner verband, zowel individueel of als duo."[l]