Marlène Godschalk wijst waar de lange sjaal moet komen. FOTO PETER HOUTEPEN
Marlène Godschalk wijst waar de lange sjaal moet komen. FOTO PETER HOUTEPEN Foto: Peter Houtepen

Brei-actie moet toekomstige Zevenbergse haven in het rood-wit zetten met carnaval

ZEVENBERGEN - De hele (toekomstige) haven in Zevenbergen wordt ingepakt in een lang rood-witte sjaal zo rond carnaval volgend jaar. "Als alle mensen die mee willen doen de komende tijd flink door breien, dan moet dat lukken", meent Marlène Godschalk.

DOOR PETER HOUTEPEN

Godschalk woont aan de Noordhaven en kijkt uit op de werkzaamheden die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat het water weer terugkeert in het centrum van Zevenbergen. "Als het hard regent, hebben we zelf als wat water", zegt ze lachend.

Centrumteam

Haar brei-actie komt niet helemaal uit de lucht vallen. "Eerlijk gezegd liep ik vorig jaar eigenlijk al met het idee rond. Toen is het er niet van gekomen, maar nu wil ik de koe bij de horens vatten." Godschalk is de initiatiefneemster namens het Centrumteam. "Dat is een groep van een vijftiental bewoners, die meedenkt over het levendig houden van het centrum van Zevenbergen tijdens de werkzaamheden. Pas geleden hadden we nog die graffiti-actie voor tieners gehouden en in december organiseren we hier op de Markt Winter Wonderland inclusief schaatsbaan."

Hekken

Het doel van de brei-actie is vooral om ouderen te betrekken bij het havengebeuren. "Dat is toch een beetje de doelgroep, hoewel jonge breiers net zo welkom zijn." De deelnemers maken sjaals. "Van een meter lang, twee meter lang, maakt eigenlijk niet uit hoe lang. Uiteindelijk, zo is de bedoeling, maken we die allemaal aan elkaar en brengen we dat aan hier op de hekken bij de Noord- en de Zuidhaven. Het is twee keer ongeveer 700 meter. We hebben dus alles bij elkaar zo'n anderhalve kilometer aan sjaals nodig."

Ontmoetingspunt

Zelf is Godschalk al intensief op zoek naar mensen die mee willen doen. "Ik ben al bij Pluspunt de Donk geweest, een ontmoetingspunt voor ouderen. Daar zitten iedere woensdag zo'n twintig mensen te breien. Ze staan allemaal in de startblokken om te beginnen. De komende tijd ga ik nog naar meer plekken waar mensen samenkomen om te breien." Andere geïnteresseerden kunnen zich natuurlijk ook bij haar melden, per mail of telefonisch.

Duizend

Het mooiste zou zijn, zo vindt de initiatiefneemster, om tegen carnaval de hekken vol te hangen met een grote sjaal in de (Zevenbergse) kleuren rood en wit. Het Centrumteam heeft 50.000 euro tot haar beschikking als budget voor activiteiten. "We zijn nu aan het kijken of we ergens zo'n duizend bollen wol in de kleuren rood-wit kunnen inkopen." Zelf breit Marlène overigens niet mee. "Nee, ik ben helemaal geen breister. Ik organiseer liever dingen."

Opgeven

Belangstellenden voor het project, waarvan Godschalk bijna zeker weet dat er ook een stukje saamhorigheid ontstaat, kunnen zich melden per mail (m.arlene@ziggo.nl) of telefonisch: 06-38 38 32 45.[l]