Bij Shell Moerdijk ligt al een veld vol zonnepanelen. FOTO SHELL MOERDIJK
Bij Shell Moerdijk ligt al een veld vol zonnepanelen. FOTO SHELL MOERDIJK Foto: Shell Moerdijk

Gemeente aan de slag met Week van Duurzaamheid

MOERDIJK – De gemeente Moerdijk en Energiek Moerdijk willen de bewoners stimuleren om aan de slag te gaan met met duurzame energie. Daarom staan er tijdens de Week van de Duurzaamheid van 4 tot 9 november verschillende activiteiten op het programma. Op deze manier sluit de gemeente aan bij de landelijke overstap van fossiele energie naar groene energie.

DOOR MONIQUE JANSEN

Inwoners die nieuwsgierig zijn naar wat er in Moerdijk al wordt gedaan om te verduurzamen, of zelf aan de slag willen, zijn van harte welkom tijdens één van de activiteiten. Jong en oud doen mee in het weekprogramma. "Hoogtepunt van de week wordt het Moerdijks Energiek Café op dinsdagavond 5 november in De Parel in Fijnaart," vertelt Dimph Rubbens van Energiek Moerdijk, "We hopen op deze avond veel Moerdijkers te mogen begroeten met interesse in duurzame energie; inwoners, buurtgenoten, ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen. Het is een vlot avondvullend event met workshops over bijvoorbeeld klimaatvriendelijk gedrag en zonnepanelen. En met inspirerende verhalen over energieprojecten van inwoners, praktische advies over een duurzamer huis of een virtuele ervaring bovenop een windmolen."

Duurzamer leven

Wethouder Désirée Brummans onderstreept het belang van de activiteitenweek: "Bij veel mensen is het al bekend dat het klimaat verandert. Overstappen naar duurzame energie en duurzamer gaan leven is nodig. Mijn motto is: duurzamer leven is van iedereen. Er zijn al mooie initiatieven van inwoners en dat juich ik toe! Maar niet iedereen weet hoe je duurzaam kunt doen. Daarom vind ik het belangrijk om onze inwoners te blijven activeren: jong en oud, iedereen kan meedoen aan de Week van de Duurzaamheid."

Energielab

Er zijn verschillende activiteiten, waarvan er een paar openbaar toegankelijk zijn. Kinderen en hun ouders, opa's en oma's zijn woensdag 6 november welkom in de bibliotheek van Zevenbergen. Daar staat tussen 14.00 en 17.00 uur een energielab opgesteld waar kinderen proefjes kunnen doen. Op vrijdagavond 8 november is er vanaf 20.00 uur een filmavond in de Niervaert in Klundert. Verschillende mensen uit Moerdijk houden dan presentaties over klimaatideeën. Daarna wordt de film Years of Living Dangerously vertoond. De toegang is gratis.[l]