De Sorghum oogstmachine. FOTO CEDRIC BOUCHE
De Sorghum oogstmachine. FOTO CEDRIC BOUCHE Cedric Bouche

Sorghum welkome teelt in de landbouw

OUDEMOLEN - Sorghum is een veelzijdig gewas. Het is ook een opvallend gewas vanwege de lengte en steeds meer ook omdat het een welkome teelt lijkt te worden in de Nederlandse landbouw.

Decennia al wordt gezocht naar het zogenaamde vierde gewas. Hiermee wordt bedoeld een gewas dat past in het bouwplan en boven de kostprijs aan opbrengsten geeft. Een nieuw gewas kan ook uitkomst bieden in de gewas rotatie die nu zo intensief is dat de bodem onvoldoende hersteld.

Demonstratie
Vrijdag 25 oktober was er een demonstratie van de oogst van 20ha Sorghum op de vette klei in Oude Molen. ASR verzekeringen had het land beschikbaar gesteld en werkelijk eenieder die er toe doet was in de tent op het veld aanwezig. Die aanwezigheid geeft aan dat er veel wordt verwacht van de Sorghum teelt. Initiatiefnemer is Martijn Stevens van Seedscope. Hij gelooft in het gewas omdat het een aantal eigenschappen heeft die de landbouw op dit moment verder kan helpen. Hij noemt ze op van boven naar beneden ”de fraaie pluim voor decoratie maar gedorste als basis voor bakproducten en alternatief voor brouwgerst, de stengel als veevoer en geschikt als grondstof voor het fabriceren van bouwmaterialen en tenslotte het wortelgestel dat tot meer dan 2 meter diep gaat”. Juist dit diepwortelen zorgt ervoor dat het gewas droogte resistent is en de grond beter achterlaat dan bij de start van de teelt. Juist nu er veel aandacht is voor de bodem een welkome plus. Nog een bijzonderheid is dat de oogst plaatsvindt met de apparatuur die al ontwikkeld is voor de teelt van vezel hennep in Groningen. Sorghum lijkt hiermee aan een opmars te zijn begonnen voor bredere inzet in de Nederlandse landbouw. [l]