Zevenbergen november 1944. Links de NH Kerk en op de achtergrond de RK Kerk zonder toren.
Zevenbergen november 1944. Links de NH Kerk en op de achtergrond de RK Kerk zonder toren. onbekend

Heemkundecontact in het teken van 75 jaar bevrijding

ZEVENBERGEN - Zoals iedere eerste donderdag van de maand organiseert Heemkundekring Willem van Strijen uit Zevenbergen ook op 7 november om 14:00 uur een bijeenkomst in het kader van Heemkundecontact. Ook nu in de bibliotheek VANnU aan de Kasteelweg in Zevenbergen. De toegang is gratis.

Deze keer is het thema 75 jaar bevrijding. Hoe kan het ook anders. De bijeenkomst wordt deze donderdagmiddag geheel verzorgd door de Stichting Dodenherdenking uit Zevenbergen. Jaarlijks organiseert de stichting de dodenherdenking op 4 mei om 20.00 uur, bij het monument in het Julianaplantsoen. Elke 2 jaar verzorgt de stichting een presentatie voor de basisscholen over de oorlog in Zevenbergen. De presentatie wordt gevolgd door een rondleiding in de kelder van de RK kerk. In deze kelder verbleven in de laatste dagen van de oorlog, in november 1944, gedurende een week, meer dan 2700 mensen op een oppervlakte van 2100 vierkante meter. Boven hun hoofden woedde de oorlog in alle hevigheid en werd ook nog de kerktoren opgeblazen.

Foto's en films

Tijdens de bijeenkomst van donderdag 7 november wordt ook in grote lijnen dit verhaal verteld. Dat betekent dat er foto’s worden getoond uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij de nodige uitleg wordt gegeven. Het fotomateriaal wordt afgewisseld met gefilmde interviews met Zevenbergenaren die de oorlog hebben meegemaakt en in die bange eerste week van november 1944 in die kelder onder de Bartholomeuskerk hebben gezeten. Verder wordt een stukje tekst voorgelezen van Kobi Schouwenaars, de koster, waarin hij beschrijft hoe hij die lange week in de kelder heeft beleefd.

Schuilkelder

Na afloop van het verhaal, kunnen mensen die dat willen een bezoek brengen aan de ruimte onder de kerk, die voor zovele Zevenbergenaren als schuilkelder heeft gediend. De gids van de Stichting Dodenherdenking geeft daarbij tekst en uitleg.

Uitbreiding naar andere organisaties

De Heemkundekring Willem van Strijen wil voor haar maandelijkse heemkundecontact dit soort samenwerking graag uitbreiden naar andere organisaties. Het moet dan wel over Zevenbergen of directe omgeving gaan en iets met materieel of immaterieel erfgoed te maken hebben. Echter, in feite zijn alle verhalen over verenigingen (sport, cultuur, ontspanning, etc.) en maatschappelijke organisaties (zorg, brandweer, overheid, etc.) immaterieel erfgoed. Als u geïnteresseerd bent, neemt dan eens contact op met de Heemkundekring (info@heemkundezevenbergen.nl). U hoeft zo’n verhaal niet helemaal zelf in elkaar te zetten of te presenteren. We kunnen u daar natuurlijk bij helpen.[l]