Moerdijk wil in 2030 het belangrijkste knooppunt zijn voor duurzame logistiek. FOTO MONIQUE JANSEN
Moerdijk wil in 2030 het belangrijkste knooppunt zijn voor duurzame logistiek. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Milieuprestaties industriepark niet gedaald

MOERDIJK - De milieuprestaties van haven- en industrieterrein Moerdijk zijn over 2018 niet gedaald. De meeste milieuresultaten zijn gelijk gebleven aan 2017. Dat blijkt uit de milieumonitor van 2018. Vertegenwoordigers van het grote bedrijvenpark zijn daar tevreden over. De bedrijvigheid is namelijk wel fors toegenomen.

DOOR MONIQUE JANSEN

De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) is vorig jaar met zestien procent gedaald. Ook de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) daalde met zeventien procent. Vanwege de stikstofcrisis is dat onderwerp momenteel zeer belangrijk. Nederland moet minder stikstof uitstoten, zodat zeldzame plantjes in kale natuurgebieden de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Die gedijen bij zo min mogelijk stikstof. Daarnaast slaagde het haven- en industrieterrein er in om met de uitstoot van fijnstof, stikstofdioxide en benzeen de Europese normen niet te overschrijden.

Meer waterverbruik

Bedrijven zijn meer water gaan gebruiken. Dat komt door een forse productiegroei bij de bedrijven. In totaal bestond 81 procent van het gebruikte water uit 2018 uit industriewater. Dit water is van mindere kwaliteit dan drinkwater. Bedrijven hebben 5,7 miljoen kubieke afvalwater afgevoerd via het riool. Dat is minder dan in 2017 door een verbetering van de efficiƫntie bij de bedrijven. De vervuilingswaarde zet de lichte dalende trend voort ten opzichte van eerdere jaren.

Afvalverwerking

De ondernemers op industrieterrein Moerdijk hebben vorig jaar meer afval afgevoerd. In totaal werd 2,3 miljoen ton vuilnis weggebracht. Dat is gelijk aan 2017. Er was een forse afname te zijn van de afvoer van gevaarlijk afval, vooral naar buiten Nederland. De totale hoeveelheid verwerkte afval nam met 27 procent af ten opzichte van vorig jaar. In 2018 is 78 procent van de afvalstromen hergebruikt of nuttig toegepast: een stijging van zes procent ten opzichte van 2017. Daarnaast gingen bedrijven afval beter sorteren. Er is minder vuilnis verbrand of gestort.

Minder aardgas

Verder gebruikten de fabrieken meer elektriciteit en minder aardgas in 2018. Het gebruik van olie als energiebron was vorig jaar net als eerder relatief laag. Het gebruik van restwarmte daalde eveneens. Dat komt, omdat een installatie van een bedrijf waarvan de restwarmte werd afgenomen is gesloten.

Duurzaam knooppunt

Moerdijk streeft er ernaar om in 2030 het belangrijkste knooppunt te zijn van duurzame logistiek, chemie en procesindustrie in de Vlaams-Nederlandse delta. Dat is goed voor de leefbaarheid en de natuur in de omgeving. "Gezien de prestaties van de Haven in de afgelopen drie jaar gaan we de goede kant. We zien dat bedrijven meer zelfvoorzienend worden in hun energiebehoefte en dat ze daarvoor duurzame energiebronnen gebruiken. Vooral het gebruik van zonnepanelen valt op", meldt directeur Ferdinand van den Oever, directeur van het haven- en industriebedrijf.[l]