Snuffelen tussen kerstversieringen in Helwijk. FOTO'S TIES STEEHOUWER
Snuffelen tussen kerstversieringen in Helwijk. FOTO'S TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Kerstmarkten trekken veel liefhebbers

KLUNDERT/HELWIJK – De drie kerstmarkten in de gemeente Moerdijk trokken het afgelopen weekeinde veel mensen. Die in het dorp Moerdijk werd in de openlucht gehouden en die in Klundert en Helwijk binnen. Die in Helwijk was eigenlijk en kerstmarkt in een kerstmarkt.

DOOR TIES STEEHOUWER

Niet alleen werd de markt rond de kerstdagen gehouden maar ook werden er in de Blokhut bijna alleen kerstspullen te koop aangeboden. In het Vlasserij – Suikermuseum stonden de kraampjes tussen de museumstukken. Naast kerstversieringen werden er ook fraaie kunstobjecten aangeboden.

Aanbod spullen

De voorzitter van de speeltuinvereniging Kindervreugd Erik Maliepaard vertelde dat het aanbod van de spullen dit jaar erg groot was. "We verzamelen het hele jaar door kerstversieringen en daarnaast kopen we veel op bij bijvoorbeeld tuincentra". Het resultaat van deze verzamelwoede mag er zijn. Alles ziet er hagelnieuw uit. "Dat komt omdat we alles schoon maken en als er een snoer aan zit, of als er batterijen in zitten dan testen we het uit". Hij was dan ook erg te spreken over de inzet van de 30 vrijwilligers die drie dagen druk bezig waren om de markt in te richten.

Mooie kerstversieringen

Jo Nieuwkoop en Lenie Otto waren speciaal uit Heijningen gekomen om enkele mooie kersversieringen te scoren. Trots laten zijn hun buit zien, bestaande uit een verlicht hert en een trapsgewijze kandelaar. Wies Gladdines zorgde ervoor dat veel mensen met een vers gemaakt kerststukje naar huis gingen. Samen met de koffie met appelgebak en de zang van de Willemstar Singers uit Willemstad werd het erg gezellig in en rond de Blokhut.

Vlasserij – Suikermuseum

Tussen de museale voorwerpen was het zaterdag in het Vlasserij – Suikermuseum ook goed toeven. Volgens de secretaris van het museum Jos Huijbrechts kwamen er ruim 400 bezoekers over de drempel en daar was hij best tevreden mee. Miranda Keller zorgde er met haar eigengemaakte erwtensoep voor dat de bezoekers lang bleven hangen. Deze bezoekers vermaakten zich ook prima bij het gevarieerde aanbod van spullen die tegen concurrerende prijzen werden aangeboden. De houten vogelhuisjes van Schakie Steenpaal uit Essen spande daarbij de kroon. Voor een paar euro gingen de kopers met een fraaie mezenvilla naar huis. Iemand met een grote tuin kocht er meteen een dozijn.

Kerstman

Voor de kinderen was er ook veel te genieten. Die kregen een aai over hun bol van de Kerstman Otto en ook nog een gratis suikerspin. Naast de vogelhuisjes en kaas waren er ook veel kunstproducten te koop. Jose Verhoeve verkocht al snel na de opening twee schilderijen geschilderd op plakken hout en Ellen Broere was in haar sas toen ze een van haar gekleide kerstboompjes verkocht.

Hoge kwaliteit

Van hoge kwaliteit waren ook de prachtige sieraden van Thea Shamugiya. Ook Jozette Schoorl uit Zevenbergen had het in de creatieve hoek gezocht. "Ik mocht op het laatste moment pas meedoen dus ik heb vannacht nog bundeltjes inspiratie gemaakt". Gerry Hamelink uit Noordhoek prees een familiestuk aan met de woorden " Deze onderzetters komen nog van mijn oma. Ik denk dat ze uit Tsjechoslowakije komen".[l]

Voor de hongerige bezoekers was er in Klundert een kom erwtensoep.