Bert de Put met zijn stroopwafels. FOTO'S TIES STEEHOUWER
Bert de Put met zijn stroopwafels. FOTO'S TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Kerstmarkten blijven boeien

MOERDIJK – Dit weekeinde werden er binnen de gemeente Moerdijk weer enkele kerstmarkten gehouden. Dat gebeurde onder andere in het wooncentrum St Martinus in Zevenbergschen Hoek, in het Arsenaal in Willemstad, in de Zeven Schakels in Zevenbergen en in het Thomashuis in Standdaarbuiten.

DOOR TIES STEEHOUWER

De markten hadden twee dingen gemeen: Er kwam veel volk op af en het was overal erg gezellig. Vaak hadden ze ook gemeen dat de opbrengst bestemd was voor een goed doel. Zo wordt het geld dat uiteindelijke overblijft in Willemstad gebruikt voor de vernieuwing van de geluidsinstallatie van de Koepelkerk en in Standdaarbuiten voor de aanschaf van knutselspullen en het organiseren van uitjes voor de bewoners van het Thomashuis.

Uitgepakt

In Zevenbergschen Hoek werd twee weken voor de kerst flink uitgepakt. Zowel in de Zevensprong als in St. Martinus werden er kerststukjes gemaakt. De kerstmarkt had zoveel last van de koude wind dat hij naar binnen werd verplaatst. De kinderen van de Hoeksteen konden dus hun kerstliedjes lekker warm zingen. Lekker warm was het in ieder geval in de Zeven Schakels in Zevenbergen. Vooral vrijdag was het daar erg druk. Er ontstond zelfs vaak filevorming van de scootmobielen en de rollators. Te midden van het rumoer speelde Wim Hommel uit Klundert rustig en met een glimlach op de piano. Zaterdag kwam ook nog de Muziekvereniging Zevenbergen langs.

Stroopwafels

Nel Knook had postgevat achter een hele lange tafel die stijf stond met kerstspullen. "We worden vaak gevraagd om het huis van een overledene leeg te halen". De spullen die zij verkocht waren beslist geen rommel maar zagen er prima uit. "We staan hier voor de gezamenlijk kerken en daar gaat de opbrengst dan ook naar toe". Dat er goed werd verkocht bewees de grote stapel lege bananendozen achter haar. Ook oud bakker Bert de Put had over de verkoop van zijn stroopwafels niets te klagen. Hij verkocht er ook een praatje bij: "Stroopwafel kun je het beste in de koelkast bewaren".

Arsenaal

Bij het Arsenaal aan de haven van Willemstad hadden ze de rode loper uitgelegd. Echt druk werd het daar niet en dat kwam misschien wel omdat ze een concurrent van zichzelf zijn. Zowel op vrijdag als op zaterdag werd er in de Koepelkerk voor de vijfde maal het zangspektakel Birth gehouden en dat was met twee maal 400 mensen uitverkocht. Ondanks de wat mindere inloop werd er toch goed verkocht. Verkocht werden vooral eigengemaakte spullen zoals kweeperengelei en fraaie kerststukjes. De opbrengst van de markt is het verbeteren van de geluidsinstallatie van de Koepelkerk.

Vogels

De vogels in Standdaarbuiten krijgen het goed in het dorp de komende tijd omdat er op de kerstmarkt veel vogelvoer werd verkocht. Zo had Marit Wubbels op een vernuftige manier kransen gemaakt van pelpinda's. "De snoeren van pinda's heb ik geregen maar de kransen heb ik gelijmd met een lijmpistool". En nu maar hopen dat de vogels tegen de lijm kunnen. Vet krijgen ze in ieder geval binnen omdat er veel vetpotjes werden verkocht. Ook de erwtensoep vond veel aftrek. De opbrengst van de wintermarkt in het Thomashuis is bestemd voor de aanschaf van knutselmateriaal. Maar het belangrijkste was natuurlijk het plezier van de bewoners van het huis. John van Velsen stond dan ook vol trots bij zijn kraam met zelf gemaakte kerststukjes.[l]

Wim Hommel speelt in de kerstdrukte piano.
Kerstkaarten uitzoeken in Willemstad.
John van Velsen bij zijn zelfgemaakte kerststukjes.
Ook buiten was het gezellig bij het Thomashuis.