Tot nu toe ontving de gemeente dit jaar al 44.585 berichten via WhatsApp. FOTO SHUTTERSTOCK
Tot nu toe ontving de gemeente dit jaar al 44.585 berichten via WhatsApp. FOTO SHUTTERSTOCK Foto: Foto: Shutterstock

Gemeente stopt met WhatsApp

MOERDIJK – De gemeente Moerdijk is gestopt met het beantwoorden van WhatsAppjes van burgers. De chatdienst verbood gemeenten onlangs om nog gebruik te maken van een externe koppeling die inkomende berichten monitort. Dat maakt het gebruik van WhatsApp moeilijker.

DOOR MONIQUE JANSEN

Voor de chatservice met de gemeente was veel belangstelling. WhatsApp was sinds het voorjaar van 2016 in gebruik. "In totaal hebben we dit jaar op 1.950 berichten gereageerd. Qua social media is whatsapp goed voor 41% van alle inkomende berichten. Het aantal telefoontjes ligt veel hoger. In 2017 waren dat er 54.506, in 2018 55.148 en in 2019 tot nu toe 44.585", meldt een gemeentewoordvoerster.

Spijtig
De gemeente was erg tevreden over deze snelle en laagdrempelige manier om contact te hebben met inwoners en bedrijven: "Het is daarom ook zeer spijtig dat wij moeten stoppen. De alternatieven die nu geboden worden om tijdelijk door te gaan met WhatsApp zijn voor ons niet werkbaar." In de toekomst hoopt de gemeente weer gebruik te maken van de service.

Alternatieven
In de tussentijd kan iedereen nog steeds op andere manieren contact opnemen met de gemeente. Dat kan telefonisch, via de website, sociale media of via de live-chat tijdens openingstijden van het gemeentehuis.[l]