Donatien Hamon op archieffoto. FOTO JACQUELINE CHARRON
Donatien Hamon op archieffoto. FOTO JACQUELINE CHARRON Foto: Jacqueline Charron

Franse veteraan Donatien Hamon (103) overleden

KAPELLE - De Franse veteraan Donatien Hamon, die in de Tweede Wereldoorlog bij Kapelle tegen de Duitsers vocht, is vorige maand op 103-jarige leeftijd overleden. ‘Trots dat wij hem als vriend hebben mogen kennen’, reageerde Andries Looijen van het Kapelse oorlogsmuseum Vitality via Twitter op het nieuws.

DOOR BRITTA JANSSEN

In oktober reisde een Kapelse delegatie, onder wie Looijen, nog af naar het Franse Derval om Donatien Hamon te feliciteren met zijn 103e verjaardag. Samen met onder meer vrijwilliger Louis Brugghe van Vitality heeft Looijen de Franse veteraan de afgelopen zeven jaar bezocht voor zijn verjaardag. ‘Dit jaar konden we ook weer allerlei werkjes en tekeningen van basisschoolkinderen uit de gemeente Kapelle meenemen voor hem’, vertelde Looijen in oktober. Hij liet toen al weten dat Hamons gezondheid achteruit ging.

Erepenning

Op zijn 102e verjaardag kreeg de veteraan uit handen van de toenmalige Kapelse burgemeester Anton Stapelkamp de erepenning van de gemeente Kapelle.

'Hollands hart'

Hamon raakte in 1940 zwaargewond bij het verdedigen van de Postbrug. Hij overleefde het oorlogsgeweld slechts ternauwernood. Door zijn verwondingen bleef de veteraan voor 75 procent invalide. 'Daardoor is hij dagelijks geconfronteerd met wat hij voor ons heeft gedaan’, aldus Looijen.

‘Door de goede verzorging in het ziekenhuis heeft hij het wonder boven wonder overleefd', weet Looijen. 'Zijn lijfspreuk is dan ook: 'Je pense que je suis de sang Française et de coeur Hollands parce que j'ai été très bien soigné et entouré'.’ (vertaald: Ik denk dat ik Frans bloed heb en een Hollands hart, omdat ik zo goed ben verzorgd en opgevangen.) [l]