Harald Bergmann van de Zeeuwse driehoek van gemeenten, politie en OM vindt geweld tegen hulpverleners onacceptabel. FOTO MIEKE WIJNEN
Harald Bergmann van de Zeeuwse driehoek van gemeenten, politie en OM vindt geweld tegen hulpverleners onacceptabel. FOTO MIEKE WIJNEN Foto: Mieke Wijnen

Zeeland kent relatief rustige jaarwisseling

YERSEKE - De hulpdiensten moesten rondom de jaarwisseling 280 keer in actie komen in Zeeland. Daarmee is oud en nieuw vorige week relatief rustig verlopen in de provincie. Dat stelt Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg en districtsvoorzitter van de Zeeuwse driehoek van gemeenten, politie en Openbaar Ministerie (OM).

DOOR MARIJN RIEMENS

De politie is in Zeeland vooral op meldingen over vuurwerkoverlast afgegaan. In totaal zijn er vijf vuurwerkslachtoffers op de spoedeisende hulp van het Adrz binnengebracht. Van hen kampten twee personen met oogletsel en drie met verwondingen aan handen. Eén van deze slachtoffers was minderjarig.

Alcoholvergiftiging
zet Ziekenhuispersoneel behandelde ook een persoon die was gebeten door zijn eigen hond, nadat het dier was geschrokken van vuurwerk. Medewerkers van het ziekenhuis moesten zich daarnaast bekommeren om vier meerderjarigen met een alcoholvergiftiging.

Dodelijk
De hulpdiensten werden in de nacht van maandag op dinsdag ook opgeroepen voor een dodelijke aanrijding op de Koudekerkseweg in Vlissingen. Daarbij kwam een fietser, een 24-jarige man uit Utrecht, om het leven. De bestuurder van de personenauto raakte zwaargewond.

Woningbrand
De brandweer moest in aanloop naar de jaarwisseling voornamelijk uitrukken voor kleine brandjes, zoals brandende prullenbakken en containers. In Yerseke raakte echter iemand 's nachts zwaargewond na een woningbrand aan de Pompe van Meerdervoortstraat.

Bekogeld
Er waren ook meldingen van geweld tegen uitrukkende brandweerlieden. Zo werden bijvoorbeeld in Nieuw- en Sint Joosland enkele brandweermannen met flesjes bekogeld, terwijl ze een brandje blusten.

'Vijf vuurwerkslachtoffers naar spoedeisende hulp'

Burgemeester Bergmann noemt het voorval onacceptabel. ''Ik ben diep teleurgesteld. Onze hulpverleners zetten zich in voor de veiligheid van anderen. We moeten hen koesteren. Om deze mensen dan te hinderen tijdens hun werk, dat is iets wat echt niet kan.''

Aangifte
De brandweermannen hebben aangifte gedaan van het incident. De daders zijn vooralsnog niet gepakt. De burgemeester hoopt dat de daders zich alsnog melden. ''Ze moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun daden", aldus Bergmann.

Maatregelen
In totaal werden er vier mensen opgepakt in Zeeland, één in Zeeuws-Vlaanderen en drie op Walcheren. Van hen werd één persoon meegenomen voor het lastigvallen van brandweerlieden. Bergmann laat weten dat er naar maatregelen wordt gezocht om geweld tegen hulpverleners tegen te gaan.[l]