Kinderburgemeester Hessel Kole speecht in het gemeentehuis van Kapelle. FOTO JESSICA ROVERS
Kinderburgemeester Hessel Kole speecht in het gemeentehuis van Kapelle. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Milieupolitie voor elke school in Kapelle'

KAPELLE – De Kapelse waarnemend burgemeester Huub Hieltjes en kinderburgemeester Hessel Kole spraken woensdag tijdens de nieuwjaarsreceptie inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen toe. Hiermee luidde het gemeentebestuur in het gemeentehuis in Kapelle het nieuwe jaar in.

DOOR JESSICA ROVERS


Kinderburgemeester Hessel, sinds half december assistent van burgemeester Hieltjes, beet bij de receptie het spits af met een toespraak waarin hij zijn doelstellingen nog eens uiteenzette. De verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester vorig jaar stond in het teken van duurzaamheid. “Mijn doel is dat er op elke school een milieupolitie komt”, vertelde hij. “Ik ben zelf ook lid en op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat het rondom scholen schoon blijft. Ook zouden mensen vaker de fiets moeten pakken in plaats van de auto en meer zonnepanelen moeten installeren.”

Eenzaamheid
In zijn jaar als kinderburgemeester wil Hessel zich ook inzetten om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. “Ik woon al mijn hele leven in Kapelle en ik ben vereerd om nu kinderburgemeester te zijn. Ik ga mijn stinkende best doen om mijn doelen te bereiken. Ik wens iedereen een fantastisch en duurzaam jaar toe”, besloot hij zijn toespraak.


Ontwikkeling
Burgemeester Hieltjes legde in zijn toespraak vooral de nadruk op het belang dat mensen zich blijven inzetten voor de gemeenschap. “Samen kun je meer dan alleen. Ik ben ook blij met de hulp die ik dit jaar van Hessel krijg. Door nu in te zetten op duurzaamheid kun je ook voor volgende generaties wat betekenen.”

'Ik ga mijn stinkende
best doen'

Hieltjes gaf aan het burgemeesterschap dankbaar werk te vinden. “We wonen in een mooie omgeving met veel voorzieningen en vriendelijke inwoners. Uit peilingen is gebleken dat veel mensen hier met plezier wonen. Inwoners geven hun leven een 8 en beoordelen hun leefomgeving met een 8,3. Er zijn ook veel mensen die zich hier willen vestigen, omdat Kapelle een mooie gemeente is om te wonen én te werken. Het is belangrijk dat de gemeente niet achterover gaat zitten en blijft investeren in ontwikkeling.”


Samenwerking
Hieltjes vertelde dat de gemeente Kapelle werkt aan een toekomstvisie waarbij ze de hulp en inbreng van inwoners nodig heeft. “Het is belangrijk dat we meedenken met elkaar en samen een strategisch kompas ontwikkelen. Ik heb het afgelopen jaar veel mensen de hand geschud en op evenementen als Koningsdag zie je dat de gemeenschap leeft. Ook vind ik het mooi om ondernemers te zien groeien. Naast veel vreugde heb ik ook verdriet gezien, maar ook dan is het fijn als je steun kunt geven aan elkaar. Elkaar helpen kan op verschillende manieren; als vrijwilliger maar ook door een oogje in het zeil te houden. Eén telefoontje kan het verschil maken bij vermoedens van kindermisbruik of drugshandel. Er is veel goede samenwerking in Kapelle en we hopen dat mensen zich ook dit jaar actief blijven inzetten voor de gemeenschap."

Arbeidsmigranten
Er zijn het afgelopen jaar goede besluiten genomen, ondanks dat er soms weinig draagvlak was en het aankwam op het leiderschap van de gemeenteraad." Over het nieuwe jaar zei de waarnemend burgemeester onder meer dat de gemeenteraad zich moet buigen over een locatie voor de huisvesting van arbeidsmigranten. "Daarbij kunnen we verwachten dat er tegen elke locatie bezwaren worden ingebracht. Uiteindelijk moet de gemeenteraad echter een locatie kiezen, in het algemeen belang en het belang van de mensen die voor onze gemeenschap belangrijk werk verrichten."[l]