Burgemeester José van Egmond praat op de nieuwjaarsreceptie met voormalig raadslid Tin Janszen. FOTO PETER URBANUS
Burgemeester José van Egmond praat op de nieuwjaarsreceptie met voormalig raadslid Tin Janszen. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

'Sluit jezelf niet op in je eigen bubbel'

KRUININGEN - Burgemeester José van Egmond riep de inwoners van de gemeente Reimerswaal vorige week tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op om meer onbevangen in het leven te staan. Iedereen sluit zich nu volgens haar op in zijn eigen bubbel, blijft bij zijn eigen ‘cluppie’ en het is belangrijk om verder te kijken.

DOOR PETER URBANUS

Het was traditiegetrouw druk en gezellig tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor inwoners en ondernemers in het gemeentehuis in Kruiningen. Die vond vorige week maandagavond plaats. Bij deze bijeenkomst toonde burgemeester Van Egmond haar nieuwe ambtsketen. De oude ketting was vrij zwaar om te dragen en had scherpe delen, waardoor haar kleding beschadigde, vertelde ze.

Jaarwisseling
In haar nieuwjaarsreceptie keek Van Egmond terug op het voorbije jaar en de jaarwisseling, die rustiger verliep dan eerdere keren. “Natuurlijk verliep niet alles vlekkeloos, waren er irritaties over te vroeg afgestoken vuurwerk of te harde knallen”, sprak ze haar gehoor toe. “En er was ook dit jaar schade.” De rekening voor kapot asfalt en vernielde afvalbakken, verkeersborden, bankjes en een schommel komt neer op bijna 10.000 euro, aldus Van Egmond. “Reken daarbij de kosten die de buitendienst gemaakt heeft voor het opruimen van rommel en dan is de rekening voor Reimerswaal ruim 15.000 euro, en daarmee hoger dan vorig jaar. Wellicht valt het bedrag u mee. Maar, laat ik maar eerlijk zijn, elke euro die we hieraan moeten uitgeven is zondegeld, het is geld van ons allemaal.”

Bubbel

Onbevangenheid was een belangrijk thema in de speech van de burgemeester. Ze haalde het pleidooi van politicoloog en jurist Hans de Bruijn voor meer onbevangenheid aan. “We zijn het (onbevangenheid, redactie) kwijtgeraakt. Bang om de controle te verliezen. Op de sociale media zit iedereen gevangen in zijn eigen gelijk”, citeerde Van Egmond. “Iedereen zit in zijn eigen bubbel, het eigen cluppie. Dat is niet bepaald een gezonde voedingsbodem voor onbevangenheid.” En dat terwijl onbevangenheid zorgt voor creativiteit en flexibiliteit, zei de burgemeester. “Zoals onze koning het mooi verwoordde in zijn kersttoespraak: dat je samenwerkt, kansen benut en de problemen van de ander ook jouw problemen zijn.”


Gemeenschap
De burgemeester noemde voorbeelden uit haar gemeente van onbevangen mensen: een bedrijf dat onderdak en een maaltijd aanbood aan hen die het nodig hebben tijdens kerst, een zorginstelling die deuren gastvrij openzette toen het dorpshuis dicht moest, vrijwilligers die kookten voor eenzamen, een gezin dat hun huis openzet voor pleegkinderen en mensen die ervoor zorgden dat er weer een vreugdevuur kwam in hun dorp. “Zij tonen de kracht van onze gemeente en maken van Reimerswaal een gemeenschap.”

Jubileumjaar

Vooruitblikkend op 2019 en de onderwerpen waarmee de gemeente Reimerswaal aan de slag moet, noemde de burgemeester duurzaamheid als een van de belangrijkste. Dit jaar komt er een visie voor een klimaatneutraal Reimerswaal. ‘Hoe gaan we om met onze ruimte en zorgen we ervoor dat duurzaamheid iets wordt van ons allemaal?’
Ook het gasvrij maken van bestaande en nieuwe woningen is een grote operatie, net als het geschikt maken van huizen voor ouderen. ‘Reimerswaal groeit nog steeds’, zei Van Egmond. In 2019 stelt de gemeente een nieuwe woonvisie vast, over het woningaantal en de behoefte aan en kwaliteit van wonen. Voor de komende tien jaar werkt ze ook aan een nieuwe toekomstvisie.
Reimerswaal wil zich beter profileren als aantrekkelijke bestemming voor toeristen en recreanten. Hiervoor maakt de gemeente dit jaar een uitvoeringsplan. Het jubileumjaar 2020, het jaar dat Reimerswaal vijftig jaar bestaat, biedt volgens Van Egmond een uitgelezen kans om de gemeente in de schijnwerpers te zetten. Daarbij moet het een feestjaar worden voor de inwoners. Dit jaar beginnen de voorbereidingen.[l]