Nayla Belza schildert graag vrouwen en emoties.
Nayla Belza schildert graag vrouwen en emoties. Foto: Privébezit

Nayla Belza verbindt schilderen met meditatie

WEMELDINGE - In Wemeldinge wemelt het van de kunstenaars. Wie zijn zij en wat doen ze? In de tweewekelijkse rubriek 'Kunstdorp Wemeldinge' vertellen de artistieke inwoners over hun creatieve bezigheden. Deel acht gaat over schilderes Nayla Belza.

DOOR BRITTA JANSSEN


Nayla Belza is geboren in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. In 2011 kwam ze door de liefde in Nederland terecht. Op haar zestiende begon ze met schilderen. Ze volgde jarenlang een opleiding aan de kunstacademie. Bij haar emigratie naar Nederland verhuisde haar liefde voor schilderen met haar mee. Inmiddels heeft ze zo’n dertig schilderijen gemaakt. Enkele zijn tentoongesteld, onder meer bij de Kunst- en Natuurroute in Wemeldinge en de kunstmarkt in Kapelle.


Meditatief
Nayla Belza heeft zich verdiept in de olieverftechniek. “De kleuren bij olieverf zijn feller en strakker en je kunt altijd herstellen waarover je niet tevreden bent”, legt ze uit. “Laag voor laag kun je zo een schilderij opbouwen.” Deze techniek geeft de kunstenaar meer tijd dan bijvoorbeeld werken met acryl en dat past bij haar werkwijze. Belza werkt ideeën uit en die krijgen steeds meer gestalte in haar hoofd. In die zin is schilderen een verlengstuk van haar activiteiten als yogadocent een personal trainer, vertelt ze. “Schilderen is voor mij een meditatief moment. Mijn werken gaan vooral over vrouwen en gevoelens van mensen.”

Ontdekkingstocht
Voor Belza is elk mens bijzonder door zijn eigen unieke visie op de wereld. Die krijgt vorm door de persoonlijke ervaringen, verhalen en meningen. “De wijze waarop mensen deze verschillen uiten is net als schilderen veelkleurig.” Deze ontdekkingen geven haar verdieping in haar contacten met anderen. “Zeker omdat ik uit een andere wereld, Zuid–Amerika, kom, is het een boeiende ontdekkingstocht die nog lang niet afgelopen is.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.naylabelza.nl.[l]