In de afgelopen zes jaar zijn in Zeeland honderden woningen opgeknapt. ARCHIEFFOTO
In de afgelopen zes jaar zijn in Zeeland honderden woningen opgeknapt. ARCHIEFFOTO Foto: Wijnand Nijs

Meer dan duizend oude huizen opgeknapt

GOES - Voor de achtste en misschien laatste keer stelt de provincie geld beschikbaar tegen het verkrotten van woningen. Dit keer ligt er één miljoen euro voor het oprapen. Particulieren, gemeenten en woningcorporaties kunnen een aanvraag indienen om verouderde woningen op te knappen, samen te voegen of te slopen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het provinciebestuur beoordeelt de aanvragen op een aantal punten. Ze houdt rekening met het bouwjaar, de waarde en de ligging van het huis. Zo komen huizen van na 1975 en met een woz-waarde lager dan 170.000 euro niet in aanmerking. Wie de meeste punten heeft, ontvangt een subsidie uit de provinciale impuls wonen. “We krijgen standaard meer aanvragen binnen dan dat we geld hebben”, zegt gedeputeerde Carla Schönknecht.

Bouwsector

De regeling bestaat nu zes jaar. De provincie heeft vijftien miljoen euro uitgegeven. Er werden 432 aanvragen ingediend en 225 toegewezen. Daardoor zijn meer dan duizend verouderde huizen gesloopt, vernieuwd of samengevoegd. Voor de bouwsector, die in een diepe crisis verkeerde toen de regeling werd ingesteld, betekende het een omzet van 186 miljoen euro. “Wij wilden Zeeland mooier maken”, zegt Schönknecht over waarom de impuls is opgezet. “We kunnen constateren dat we in de opzet zijn geslaagd. Het blijkt een zeer laagdrempelige regeling te zijn, die voor iedereen bereikbaar is. Er zijn geen spannende voorwaarden aan verbonden.”

Vooral in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland zijn de afgelopen jaren veel subsidies toegekend. “Daar was de nood ook het hoogst. We hebben gezien dat het vliegwieleffect groot is. Uit dezelfde straat kwamen bijvoorbeeld vaak meerdere aanvragen. Als de een iets had gedaan, wilde een andere het namelijk ook.”

Een van de bekendste voorbeelden dat met geld uit de regeling is gerealiseerd is Scheldehof in Vlissingen. In de zware plaatwerkerij op het Scheldekwartier werden 76 appartementen voor senioren gerealiseerd.

Het is niet duidelijk of de subsidieregeling doorgaat onder het nieuwe college van Gedeputeerde Staten.

Energiedeskundige

Een aanvraag voor de achtste ronde indienen kan tot en met 29 maart. De provincie biedt voor de zomervakantie duidelijkheid. Er zijn de komende weken in verschillende gemeenten informatieavonden over de mogelijkheden. Op donderdag 21 februari zijn geïnteresseerden welkom in het gemeentehuis van Tholen tussen 18.00 uur en 20.00 uur en op donderdag 28 februari in het stadskantoor van Goes tussen 18.00 uur en 20.00 uur en het stadskantoor van Middelburg, ook van 18.00 uur tot 20.00 uur.

Tijdens de avonden is er ook een energiedeskundige aanwezig. Hij geeft advies over het verduurzamen van (oude) woningen en de subsidies die daarvoor beschikbaar zijn.[l]