Urmila Chaudhary uit Nepal kreeg in 2018 de award voor de vrijwaring van vrees. FOTO EUGÈNE DE KOK
Urmila Chaudhary uit Nepal kreeg in 2018 de award voor de vrijwaring van vrees. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Zoeken naar mensen die tegen stroom ingaan

MIDDELBURG - De Roosevelt Foundation roept iedereen op iemand aan te melden voor een Four Freedoms Award. De uitreiking van de prestigieuze prijzen vindt volgend jaar weer in de Nieuwe Kerk in Middelburg plaats.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Volgens de organisatie is het belangrijk dat mensen de verdiensten van de voorgedragen persoon of organisatie op het gebied van één van de vier vrijheden aantonen. Er zijn awards voor de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. De prijzen zijn gebaseerd op een beroemde toespraak van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt uit 1941. “Als signaal dat we moeten blijven strijden voor deze essentiële vrijheden van de mensen worden jaarlijks de Four Freedoms Awards uitgereikt”, zegt Han Polman, die als commissaris van de koning voorzitter is van de Roosevelt Foundation. “Helaas lijkt het wereldbeeld op dit moment somberder dan ooit tevoren. Het eigen ik viert hoogtij, respect voor een ander en begrip voor een afwijkend standpunt lijkt in sommige gevallen helemaal niet meer op te brengen. Gelukkig zijn er altijd mensen die de moed en het doorzettingsvermogen hebben om tegen de stroom in te gaan.”

Laureaten

Alleen niet-Amerikanen komen in aanmerking, omdat de organisatie in New York, die de ceremonie in de oneven jaren organiseert, zich op haar landgenoten richt.

Het bestuur van de Roosevelt Foundation kijkt naar de aanmeldingen en selecteert de winnaars. Mensen die iemand willen voordragen kunnen dat doen tot 30 april via de website van de Four Freedoms Awards: www.fourfreedoms.nl. Hoogstwaarschijnlijk worden de laureaten in december van dit jaar bekend gemaakt. De organisatie brengt de voordrachten niet naar buiten.

Congo

De Four Freedoms Awards zijn in 2018 voor het laatst uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Middelburg. De journalist Erol Önderoglu uit Turkije kreeg toen de award voor de vrijheid van meningsuiting en bisschop Paride Taban uit Zuid-Soedan ontving de award voor de vrijheid van godsdienst. Aan Emmanuel de Merode van de Virunga Alliance in Congo werd de award voor vrijwaring van gebrek toegekend en Urmila Chaudhary uit Nepal nam de award voor de vrijwaring van vrees in ontvangst.

Klimaatakkoord

De grote Four Freedoms Award, die in het verleden naar grote persoonlijkheden als Angela Merkel en Nelson Mandela ging, werd uitgereikt aan Christiana Figueres Olsen uit Costa Rica. Zij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het klimaatakkoord van Parijs. Meer info: www.fourfreedoms.nl.[l]