De peuters vertellen de burgemeester over het cadeau dat ze voor haar hebben gemaakt. FOTO KIM SINKE
De peuters vertellen de burgemeester over het cadeau dat ze voor haar hebben gemaakt. FOTO KIM SINKE Foto: Kim Sinke

Voorleesavontuur met brandalarm én happy end

YERSEKE - De peutergroep in Yerseke, waar burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal kwam voorlezen, beleefde donderdag een spannende ochtend. Het bezoek van de burgemeester verliep, nadat het brandalarm was afgegaan, niet meer volgens planning, maar de kindjes vermaakten zich prima.

DOOR KIM SINKE

In het kader van de Nationale Voorleesdagen mochten de jongens en meisjes donderdag in hun pyjama komen. Ze werden getrakteerd op een ontbijt en een verhaal dat voorgelezen werd door burgemeester José van Egmond. Zij had ‘Een huis voor Harry’, het prentenboek van het jaar, meegenomen om uit voor te dragen.

Sommige peuters waren wel een beetje gespannen. De dag begon anders dan anders en daardoor veranderden sommige kleintjes in een stuiterbal.

Schuur

Net na de aankomst van de burgemeester ging in het pand het brandalarm af. Het vluchtplan om de peuters in veiligheid te brengen werd in werking gezet. “We weten nooit of het een oefening is of dat er echt iets aan de hand is, dus we moeten het gebouw uit”, verklaarde Carmen Peetoom, leiding bij de peutergroep. Eenmaal buiten waren de sirenes van de brandweer te horen. Door het koude weer besloot het gezelschap beschutting te zoeken in de schuur op het schoolplein. De burgemeester stelde voor om in de schuur voor te lezen en de peuters gingen dicht bij elkaar zitten. Heel knus, maar niet erg comfortabel.

Net toen Van Egmond de eerste pagina had voorgelezen, mocht iedereen weer terug naar binnen, waar het veilig en warm was. Het brandalarm was uitgeschakeld en het bleek gelukkig om een oefening te gaan. De burgemeester kon haar voorleessessie in het lokaal hervatten. Ze sloeg 'Een huis voor Harry' weer open en de kinderen luisterden aandachtig.

In het verhaal gaat de dikke kater Harry, nadat hij verdwaald is, op zoek naar zijn huis. Burgemeester Van Egmond stelde veel vragen aan de kinderen over het boek. Samen bekeken ze de plaatjes goed en al snel was het boek uit. “Ik vind dat jullie ontzettend goed geluisterd hebben deze morgen”, complimenteerde Van Egmond de enthousiaste peuters.

Cadeau

Voor de komst van Van Egmond waren de kinderen druk aan het knutselen geweest om de burgemeester een mooi cadeau te kunnen overhandigen. Twee kindjes uit de groep lieten trots het werk zien. De burgemeester was blij verrast. “Wat mooi dat jullie dit gemaakt hebben. Ik beloof jullie dat ik het in mijn huis ga ophangen.”

Kapelle
Ook in de gemeente Kapelle zijn de Nationale Voorleesdagen gevierd. Om aandacht te vragen voor het belang van voorlezen bezochten waarnemend burgemeester Huub Hieltjes en de wethouders Jon Herselman en Annebeth Evertz donderdag basisschool 't Honk om voor te lezen aan de kinderen.[l]