Een impressie van het nieuwbouwcomplex met behoud van de kerktoren. BEELD ARCHITECTEN ALLIANTIE
Een impressie van het nieuwbouwcomplex met behoud van de kerktoren. BEELD ARCHITECTEN ALLIANTIE Foto: Architecten Alliantie

'Het gaat er nu eindelijk van komen'

RILLAND - De gemeente Reimerswaal onderzoekt de haalbaarheid van het plan om op de locatie van het kerkgebouw aan de Bathseweg in Rilland appartementen te bouwen met behoud van de kerktoren. Hiervoor is vorige week dinsdag een motie aangenomen in de gemeenteraad. Zij wil ook investeren in behoud van de toren. De klankbordgroep die zich al jaren inzet voor behoud van minimaal de torenspits, en samen met aannemer Berting dit plan presenteerde, is blij. "Het gaat er nu eindelijk van komen", zegt klankbordgroepvoorzitter Wim van Gorsel.

DOOR BRITTA JANSSEN

De motie van SGP, Leefbaar Reimerswaal, PvdA, VVD en CDA draagt het college van burgemeester en wethouders op in gesprek te blijven met de eigenaar van het complex - aannemingsbedrijf Berting - en de klankbordgroep en actief te zoeken naar een mogelijkheid om de toren te behouden. De vijf partijen zeggen in de motie het plan van de aannemer en klankbordgroep mooi te vinden. Met de aangenomen motie is de gemeenteraad bereid daarin ook te investeren.

'Er blijft nog wat meer
van kerkgevels staan'

De raad vraagt het college dit plan verder uit te werken met de eigenaar en klankbordgroep en de gemeenteraad in de vergadering van eind maart een uitgewerkt voorstel te presenteren. De gemeenteraad wil dan duidelijkheid krijgen over het bedrag dat de gemeente moet investeren om de karakteristieke torenspits voor het dorpsaanzicht te redden. Ze geeft de eigenaar en klankbordgroep daarbij ook mee te bezien of er financiƫle steun mogelijk is vanuit fondsen.

Verboden
De gemeenteraad wees begin januari een subsidieverzoek van het aannemingsbedrijf af. Berting vroeg om 400.000 euro voor het casco opknappen van de kerk, om het gebouw vervolgens te verkopen aan een stichting. De gemeente willigde deze subsidieaanvraag niet in, omdat het op die manier subsidiƫren van een marktpartij staatssteun is. Dat is verboden.

Appartementencomplex
In de uitwerking van het alternatieve plan moet het college rekening houden met de juridische handelsruimte van een gemeente, zodat er geen sprake is van staatssteun. In dit vernieuwde plan sloopt de aannemer, net als in het eerdere plan van de klankbordgroep, het verouderde kerkgebouw. Nu bouwt het bedrijf in plaats van losse woningen een appartementencomplex waarbij de toren behouden blijft en gerestaureerd wordt. "In dit plan realiseert de aannemer de woningen en verkoopt de toren aan de gemeente", legt Van Gorsel uit. Als eigenaar kan de gemeente wel investeren in de restauratie van de kerktoren zonder dat dit staatssteun is.

Levensloopbestendig
Het plan, waarvoor Herwig Minnen van de Architecten Alliantie al een ontwerp heeft gemaakt, voorziet in zeven levensloopbestendige appartementen in de stijl van de Amsterdamse School. Dat is dezelfde stijl als die van het huidige kerkgebouw. In de woningen kunnen Rillanders oud worden in hun eigen dorp. "Er zijn al geluiden van mensen die daar willen wonen", aldus Van Gorsel. "Het plan is getoond aan omwonenden en vrijwilligers in het dorp en iedereen is enthousiast. De vrijwilligers zijn bereid om te helpen de toren te beheren, zoals met het luiden van de klok en het hijsen van de vlag. En in het nieuwe plan blijft nog wat meer van de kerkgevels staan, waardoor alles meer body krijgt. Er is volop parkeergelegenheid en iedere vierkante meter binnen het plan komt tot zijn recht."[l]