Nabestaanden mogen hun geliefden door middel van een bermmonument blijven herdenken. ARCHIEFFOTO
Nabestaanden mogen hun geliefden door middel van een bermmonument blijven herdenken. ARCHIEFFOTO Foto:

Regels voor nieuwe bergmonumenten

MIDDELBURG - De provincie, Waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat en Stichting Slachtofferhulp zijn het eens over het soort gedenktekens voor verkeersslachtoffers dat ze willen toestaan langs wegen buiten de bebouwde kom.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Er waren tot nu toe geen richtlijnen. “Natuurlijk hebben we begrip voor de behoefte van nabestaanden om iets blijvends te doen voor een dierbare die is overleden in het verkeer”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas. “Maar deze monumenten liggen meestal dicht bij de weg. Dan kun je niet alles doen, omdat het daar nu eenmaal gevaarlijk is.”

In een convenant dat de vier partijen hebben ondertekend staan zaken waaraan nabestaanden zich moeten houden als ze een teken willen plaatsen. Een van de regels is dat er bij auto(snel)wegen, waar de maximumsnelheid 100 kilometer of meer is, niets mag komen. “Hoe langzamer de snelheid, hoe meer er mogelijk is”, aldus Van der Maas.

Belemmeringen

Enkele andere voorwaarden zijn dat het monument de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt, het geen belemmeringen oplevert bij het onderhoud aan de weg en dat wegbeheerders niet verplicht zijn het te onderhouden.

Tegels

Over de vorm van de gedenktekens zijn ook afspraken gemaakt. Zo moeten het tegels zijn van maximaal 80 bij 80 centimeter, die op dezelfde hoogte liggen als het maaiveld. Lampjes, kaarsjes of andere voorwerpen mogen er niet op staan, maar nabestaanden kunnen wel bloemen achterlaten. Mensen moeten altijd een vergunning aanvragen als ze een gedenkteken willen plaatsen.

De wegbeheerders benadrukken dat bovenstaande regels gelden voor nieuwe gedenktekens. “Met de bestaande monumenten zullen we heel zorgvuldig omgaan.”[l]

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROVZ) probeert met voorlichting en campagnes het aantal vermijdbare verkeersslachtoffers al jaren terug te dringen. Vorig jaar vielen er in Zeeland echter nog dertien verkeersdoden, waarvan drie bij een eenzijdig ongeval. Onder de slachtoffers waren vijf fietsers en zes mensen in een auto. In januari van dit jaar is er één dodelijk verkeersslachtoffer gevallen.