Gemeenten kunnen een bijdrage krijgen om hun bushaltes toegankelijk te maken. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN
Gemeenten kunnen een bijdrage krijgen om hun bushaltes toegankelijk te maken. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN Foto:

Acht ton voor bushaltes

MIDDELBURG - De provincie investeert 800.000 euro in het toegankelijker maken van bushaltes. Ze heeft de afgelopen jaren zelf meer dan veertig haltes langs haar wegen geschikt gemaakt voor mensen met een beperking.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De overheden zijn verantwoordelijk voor de haltes die op hun wegen staan. “En het blijkt dat de gemeenten enigszins achterlopen. We willen nu een stap vooruit zetten”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas. “Minimaal één halte per wijk, dorp of kern moet straks toegankelijk zijn. We vinden het belangrijk dat mensen dichtbij hun huis op de bus kunnen stappen.”

Maximaal

Aan gemeenten is vorig jaar gevraagd of ze mee willen werken aan het toegankelijk maken. Ze reageerden allemaal enthousiast. De provincie stelt acht ton beschikbaar. Gemeenten kunnen tot 1 juli om een bijdrage vragen. Ze kunnen rekenen op maximaal 25.000 euro per halte als ze hetzelfde bedrag bijpassen.

Rolstoel

De bushaltes moeten dan wel voor 1 juli 2020 worden vernieuwd. Het gaat bijvoorbeeld om haltes bij ziekenhuizen en busstations, die worden opgehoogd voor mensen in een rolstoel of waar geleidelijnen voor blinden en slechtzienden aangebracht. Het doel is dat minimaal 40 procent van alle haltes toegankelijk is voor mensen met een beperking. “Daarom gaan we zelf ook verder”, belooft Van der Maas.[l]