Bijvoorbeeld door de digitalisering is het voor sommigen moeilijk de juiste hulp te vinden.
Bijvoorbeeld door de digitalisering is het voor sommigen moeilijk de juiste hulp te vinden. Foto:

Reimerswaal werkt aan hulpplan voor verwarde mensen

KRUININGEN - Omdat het aantal verwarde mensen in de samenleving toeneemt, werken gemeenten aan een plan om hen te helpen. De gemeenteraad van Reimerswaal besprak dit dinsdag. Donderdag is er een themamiddag waarbij onder meer vertegenwoordigers van gemeenten en politie overleggen hoe zij hulpbehoevende personen sneller kunnen helpen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het aantal meldingen van overlast door verwarde personen stijgt. Dat komt onder meer doordat de samenleving individualiseert en mensen meer zelf verantwoordelijk zijn voor zaken die vroeger de overheid uit handen nam. ‘De keerzijde is dat dit voor sommigen wellicht te hoog gegrepen is’, staat in een beleidsnota van de gemeente Reimerswaal.
Ook door ingewikkeld papierwerk en de digitalisering weten sommigen niet de hulp te vinden die ze nodig hebben.

Meldpunt
Zeeuwse gemeenten stellen een plan van aanpak op, waarbij ze op sommige punten willen samenwerken. Zo is er een voorstel om bij een al bestaande organisatie een centraal meldpunt voor verwarde personen te realiseren, dat dag en nacht bereikbaar is. Dit moet eraan bijdragen dat verwarde personen zo snel mogelijk in beeld komen en geholpen worden. ‘De problematiek van verwarde mensen is complex. Verwardheid gaat vaak gepaard met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, psychische problemen, verslaving, schulden of geen werk of netwerk hebben.’

Samenwerken
Door het plan moeten partijen beter samenwerken, zodat hulpbehoevende mensen sneller in beeld zijn. Het gaat hierbij onder meer om de gemeenten (zorgambtenaren), thuiszorgorganisaties, woningcorporaties, het Centrum voor Jeugd en Gezin, Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO), de politie en GGD Zeeland.

Levensstructuur
Het uitgangspunt voor het plan is werken vanuit de leefwereld van de persoon. Bij de hulpverlening worden familie en vrienden betrokken. ‘Om te kunnen herstellen en te voorkomen dat problemen verergeren, is aandacht voor het dagelijks leven en een stabiele levensstructuur nodig.’ Het doel van de hulpverlening is het realiseren van een geldig legitimatiebewijs, een woning of woonadres, inkomen, schuldbemiddeling, dagbesteding of werk, zorg en een netwerk van mensen in de omgeving.

Knelpunt
Een knelpunt in de aanpak is het tekort aan mogelijkheden voor gedwongen zorg en het ontbreken van beveiligde plekken voor verwarde mensen, staat in de nota. ‘Ook zorgmijders bereiken blijft lastig.’ En wanneer een verward persoon strafbare feiten pleegt, komt de combinatie van zorg en vervolging moeilijk tot stand, aldus de nota.

Woonvoorziening
De Zeeuwse gemeenten onderzoeken de mogelijkheden voor een woonvoorziening naar Deens voorbeeld. ‘In Denemarken is een woonconcept ontwikkeld voor mensen met onaangepast en overlast veroorzakend gedrag, voor wie geen passende woningen beschikbaar zijn.’

Themamiddag
Donderdag (7 februari) vindt de themamiddag 'Onopvallend Anders' plaats, waarbij vertegenwoordigers van onder meer de gemeenten Goes en Reimerswaal, de politie en SMWO (Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio) met elkaar bespreken hoe ze hulpbehoevende mensen sneller in beeld kunnen krijgen om te voorkomen dat problemen verergeren. "Van de in Nederland aangehouden verdachten heeft naar schatting dertig procent een licht verstandelijke beperking", laat een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal weten over de bijeenkomst. "Kan samenwerking tussen politie, maatschappelijk werk en de gemeente problemen voorkomen? In Zeeland start een proef om dat uit te zoeken."[l]