De opening van het seizoen van de Oosterscheldekreeft is altijd een feestelijke happening. FOTO BALTH. ROESSING
De opening van het seizoen van de Oosterscheldekreeft is altijd een feestelijke happening. FOTO BALTH. ROESSING Foto: Balth. Roessing

Kreeftenseizoen begint sportief

YERSEKE - De start van het kreeftenseizoen, dit jaar op donderdag 28 maart, krijgt een sportief tintje. Bij deze feestelijke bijeenkomst zijn bondscoach Ronald Koeman en sportverslaggever Kees Jansma aanwezig.

DOOR BRITTA JANSSEN

Op donderdag 28 maart mag Kees Jansma de eerste Oosterscheldekreeft in ontvangst nemen. Jansma (71), die onlangs aangaf na de zomer te stoppen als televisiepresentator van voetbalprogramma's, is bekend van zijn jarenlange verslagen van nationale en internationale sportwedstrijden. 'Voor ons is dat een uitstekende reden om hem als eregast uit te nodigen om de eerste Oosterscheldekreeft in ontvangst te nemen', laat voorzitter Luit Ezinga van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft weten.

Support Casper
Jansma overhandigt de kreeft aan Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal. Koeman veilt de delicatesse in de kreeftenmijn in Colijnsplaat. De opbrengst van de verkoop van deze eerste Oosterscheldekreeft gaat naar stichting Support Casper, die zich inzet voor onderzoek naar alvleesklierkanker.

Zachter
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt volgens Stichting Promotie Oosterscheldekreeft dat door de afwijkende DNA-structuur ten opzichte van de overige kreeften in de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere, zachtere smaak heeft. Het comité van aanbeveling van de stichting bestaat onder meer uit Han Polman, commissaris van de koning in Zeeland.[l]