Jozien Westrate heeft al van alles gedaan en richt zich nu op kantklossen.
Jozien Westrate heeft al van alles gedaan en richt zich nu op kantklossen. Foto: Privébezit

'Kleuren en ontwerpen zijn mijn ding'

WEMELDINGE - In Wemeldinge wemelt het van de kunstenaars. Wie zijn zij en wat doen ze? In de tweewekelijkse rubriek 'Kunstdorp Wemeldinge' vertellen de artistieke inwoners over hun creatieve bezigheden. De rubriek sluit af met het verhaal van Jozien Weststrate.


DOOR BRITTA JANSSEN

"In het mooiste stukje Wemeldinge, Kerkweg 4, ben ik geboren in 1946", vertelt Jozien Weststrate, die nu aan de Dorpsstraat woont. "Toen stond er een heel oud huisje, nu een nieuwe woning."
Na de kleuterschool, lagere school, vakschool en coupeuse-opleiding kwam Weststrate erachter dat kleuren en ontwerpen 'haar ding' zijn. "Ik heb enkele jaren gewerkt als coupeuse. Daaraan kwam abrupt een einde door chronische klachten."

Na ruim beraad begon ze aan een tweejarige opleiding tot bloemist in Tilburg en slaagde hier ook voor. "Mijn man en ik hadden inmiddels een succesvolle winkel in de Dorpsstraat in Wemeldinge, bekend in de hele omtrek. Het ongeluk bleef me wel achtervolgen. Ik werd allergisch voor bloemen en planten. De overheersende geur en de bestrijdingsmiddelen op de planten deden me de das om. Stoppen, en wel direct, was het advies…"

Spanje
Op advies van de specialisten gingen Jozien Weststrate en haar man Marius afwisselend in Spanje en Nederland wonen. "In de winter in Spanje, in een droog deel. Dat is voor mijn gezondheid super." Een moeilijke tijd volgde. "Wat nu? Via een vriendin die boetseerde, ging ik ook kleien. Ik ging bij haar op les." Zo kon ze ook met ontwerpen en kleur bezig zijn. Ook in Spanje ging ze boetseren en glazuren. "Ik kon weer creatief bezig zijn met mijn handen, van klei iets moois maken en dan verven of glazuren. De mooiste kleuren en vormen kwamen er voor de dag. Ik genoot ervan. Maar ook hieraan maakte de allergie een eind."

Kantklossen
Na enige tijd van niks doen, wat niet in haar aard zit, viel haar oog bij het rondkijken op kantklossen. "Weer eerst op les en nu maak ik vrij kantkloswerk, met veel kleur en eigen ontwerpen met verschillende technieken. Om kleding voor mezelf te ontwerpen en maken pak ik af en toe de naaimachine."
Meer info over Jozien en Marius Weststrate staat op: mariusweststrate.nl.[l]