Waarnemend burgemeester Huub Hieltjes toont waar hij ijsberen heeft gezien. FOTO COBY WEIJERS
Waarnemend burgemeester Huub Hieltjes toont waar hij ijsberen heeft gezien. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Verrassend hoeveel de kinderen al weten'

KAPELLE/KRABBENDIJKE - Vrijdag was het nationale Warme Truiendag en hieraan deden ook basisscholen in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle mee. Het idee van de dag is dat je met een (extra) dikke trui aan de verwarming lager kunt zetten. Dat was vrijdag door het lenteachtige weer een stuk eenvoudiger.

DOOR BRITTA JANSSEN

Om aandacht te vragen voor het milieu gaat op de jaarlijkse Warme Truiendag bij veel scholen de verwarming een graadje naar beneden. De leerlingen mogen dan extra warme truien dragen in de klas, maar komen vaak ook met mutsen, sjaals en onesies de klas in.
Traditiegetrouw bezoeken verschillende leden van het college van burgemeester en wethouders scholen in Kapelle en Reimerswaal op Warme Truiendag. Ze gaan met de leerlingen in gesprek over duurzaamheid en het milieu en spelen vaak de quiz ‘Muts op, muts af’.

Verrassend
Dit jaar was de Reimerswaalse wethouder Kees Verburg te gast in de klas bij groep 7 van basisschool de Zevensprong in Krabbendijke. ‘Verrassend en positief hoeveel kennis de kinderen hebben van klimaat en energie’, twitterde Verburg over de ‘Muts op, muts af’-quiz.

IJsberen
In de gemeente Kapelle ging waarnemend burgemeester Huub Hieltjes langs op school in Wemeldinge en wethouder Annebeth Evertz bij de Juliana van Stolbergschool. Ook zij speelden de quiz met de leerlingen van groep 7 en 8. De waarnemend burgemeester Hieltjes met sprak over natuur en milieu met de jongens en meiden van groep 8 van OBS Wemeldinge en groep 7 van De Hoeksteen in Wemeldinge.

'Met één graad zes
procent besparing'

Hieltjes vertelde de kinderen dat hij op vakantie is geweest naar Spitsbergen en daar ijsberen heeft gezien. Hij wees de plek aan op de kaart die in de klas hangt.

Energiebesparing
Het doel van Warme Truiendag is duurzaamheid en energiebesparing extra onder de aandacht brengen. Veel scholen, bedrijven en particulieren - landelijk ruim 200.000 - doen al mee door de kachel één graad lager te zetten. 'Dat levert al een besparing van zes procent energie op, en daarmee zes procent minder uitstoot van CO2, aldus het Klimaatverbond Nederland, organisator van de dag. Dat er nog veel meer manieren zijn om energie te besparen, daarover ging het bij de klimaat- en energiequiz, samengesteld door Milieu Educatie Centrum De Bevelanden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.warmetruiendag.nl.[l]

Wethouder Kees Verburg op bezoek bij de Zevensprong in Krabbendijke.