Moeders vinden het gezellig in het mamacafé. ARCHIEFFOTO KIM SINKE
Moeders vinden het gezellig in het mamacafé. ARCHIEFFOTO KIM SINKE Foto: Kim Sinke

Mediawijsheid en opvoeding belangrijk in jeugdbeleid

KRUININGEN - De digitale leefwereld en jeugdparticipatie zijn belangrijke thema’s in het vernieuwde jeugdbeleid van de gemeente Reimerswaal. De komende vier jaar is ‘ouders en opvoeden’ een aandachtspunt en ook preventie, om problemen en de inzet van duurdere zorg te voorkomen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het jeugdbeleid heeft vier thema’s; talentvol, speels, veilig en gezond opgroeien. Bij het vernieuwde beleid stelt de gemeente per jaar een uitvoeringsplan met actiepunten op.

In 2019 concentreert Reimerswaal zich voor talentvol opgroeien op de mamacafés, jongerenparticipatie, vrijwilligerswerk, armoedebestrijding en taalontwikkeling. Ook wil ze de opvoedvaardigheden van ouders versterken en zoveel mogelijk jongeren minimaal een startkwalificatie in het onderwijs laten behalen.

De mamacafés brengen ouders samen, vindt Reimerswaal. Er zijn cafés in Rilland, Kruiningen, Yerseke en Krabbendijke en dat aantal kan groeien als hieraan behoefte is. In een mamacafé kletsen jonge moeders met elkaar en delen ervaringen. Vaak behandelt een professional een opvoedkundig thema.

Voor jongerenparticipatie kijkt de gemeente dit jaar hoe ze de jeugd op verschillende manieren kan betrekken bij maatschappelijke zaken en vrijwilligersprojecten. Armoedebestrijding en taalontwikkeling wil ze versterken met meer koppelingen tussen het welzijnswerk en bijvoorbeeld de gebiedsteams en leerplichtambtenaren. Leesconsulenten blijven actief voor taalontwikkeling en het stimuleren van lezen bij kinderen. Vanuit het welzijnswerk komt er in 2019 een werkgroep om ouders te ondersteunen bij het opvoeden.


Ondersteuning

Om speels te kunnen opgroeien wordt het activiteitenaanbod beter uitgelicht, vooral bij jeugd met een buitenlandse achtergrond. Zo zijn er regelingen voor kinderen die niet vanzelfsprekend aan activiteiten kunnen meedoen. De gemeente bekijkt of professionals ook dit jaar weer kinderen met een ondersteuningsbehoefte begeleiden bij de kindervakantieweken. Voor meer overzicht komt er een overkoepelende website voor het welzijnswerk (sport, vrijwilligersondersteuning, jongerenwerk en preventief jeugdbeleid).

Straatcontact

Straatcontact, het antipestprogramma Kiva, de vernieuwde meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling en meer coachende jongerenwerkers moeten de jeugd helpen veilig op te groeien. Tijdens straatcontact, bijvoorbeeld rondom de jaarwisseling, zoeken jongerenwerkers de jeugd op in hun eigen omgeving. Dit past ook bij hun coachende rol. ‘Al is een jongerenwerker geen hulpverlener, maar een coach voor tijdelijke hulp of relatief eenvoudige hulpvragen.’
Bijna alle Reimerswaalse scholen werken met Kiva, dat zich niet alleen op de pester en het gepeste kind richt, maar op de hele groep. Dit jaar wordt de Kiva-aanpak wellicht uitgebreid, van de scholen naar het hele dorp. Ook krijgen alle welzijnswerkers scholing in het herkennen van onveilige situaties, volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Cyberpesten

Voor het gezond opgroeien ligt de focus op voorlichting over genotsmiddelen en mediawijsheid. Dit jaar heeft de werkgroep ‘Genotmiddelen en jeugd’, die het aantal activiteiten wil uitbreiden, extra aandacht voor ouders en opvoeden. Ook het omgaan met en de impact van (sociale) media zijn speerpunten. De gemeente stimuleert scholen om mediawijsheid op te nemen in het onderwijsprogramma. ‘Omdat problemen zoals gameverslaving en cyberpesten ook vanuit huis spelen, vragen we hiervoor ook aandacht bij opvoeders.’

Kostenbewust

Bij haar keuzes voor acties is wel het budget flink geslonken de afgelopen jaren. ‘Van 41.000 euro in 2013 naar 25.000 euro in 2019. Het is dus zaak om kostenbewust keuzes te maken.’ Wel kan de gemeente nog putten uit enkele andere budgetten, bijvoorbeeld voor de inzet van leesconsulenten en subsidies voor verenigingen.[l]