Valpreventie met SMWO

GOES - Iedereen kan wel een situatie bedenken waarop het net goed afliep: struikelen over een kleedje, uit balans wanneer u op de fiets stapt, of spullen op de trap die u niet zag liggen.

Alert zijn op de kans om te vallen is vooral voor ouderen belangrijk. Soms is de reactie trager, het zicht minder, of juist het evenwicht minder. Een val heeft soms grote gevolgen: opname in een ziekenhuis, revalidatie en een verminderde functie op termijn. Het komt voor dat men niet meer alleen op pad durft en aan zelfstandigheid inlevert, dat is zonde.

SMWO organiseert in samenwerking met Ter Weel en diverse partners in de wijk een korte training. SMWO's beweegcoach Judith: " Er is aandacht voor spierversterkende oefeningen, gevolgen van gebruik van medicatie, veilig blijven fietsen en goed gebruik van hulpmiddelen. Daarnaast worden ervaringen gedeeld en is het vooral ook gezellig om op een actieve manier bij elkaar te komen.'' Soms komt het voor dat een beweegroep blijft bestaan en men wekelijks terugkomt voor een beweeguurtje om het lichaam te versterken. Sterkere benen en een beter gevoel voor evenwicht dragen bij aan het vergroten van het zelfvertrouwen. "We merken letterlijk en figuurlijk dat mensen steviger op hun benen staan!" aldus Judith.

De training start donderdag 21 maart in Buurthuis de Pit in Goes-Zuid, er is nog plaats.

Meer informatie www.smwo.nl. [l]