Achter de dijk in Hansweert hoeven geen huizen gesloopt te worden. FOTO PETER URBANUS
Achter de dijk in Hansweert hoeven geen huizen gesloopt te worden. FOTO PETER URBANUS Foto: Picasa

Dit voorjaar besluit over plan dijk Hansweert

HANSWEERT - In mei neemt waterschap Scheldestromen een definitief besluit over de aanpak voor de dijkversterking. Dat zei het schap vorige week maandag bij een bijeenkomst voor dorpsbewoners.

DOOR PETER URBANUS


Er waren maandagavond zo’n honderd belangstellenden bij de informatiebijeenkomst in dorpshuis Kaj Munk in Hansweert. Ook wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle was aanwezig. Hoewel Hansweert tot de gemeente Reimerswaal behoort, strekken de gevolgen van de dijkversterking zich uit tot het grondgebied van de buurgemeente.


Opluchting
Toen de eerste plannen zo’n anderhalf jaar geleden naar buiten kwamen, was er sprake van het mogelijk afbreken van woningen die dicht bij de zeedijk staan. Dat is niet nodig, liet het waterschap in oktober vorig jaar weten. De dijkvoet komt wel dichter bij de huizen te liggen, maar het waterschap belooft dat ze er op zal letten dat het wooncomfort niet te zeer wordt aangetast. Met name bewoners van de eerder bedreigde woningen reageerden verheugd. Het kanaaldorp is door eerdere dijkversterkingen al zo ingrijpend veranderd, vonden zij.

In Kaj Munk passeerde een aantal mogelijke ontwerpen en opties de revue, zoals een steile wand aan de kant van de dijkvoet aan de Veerweg. Daarbij gaf het waterschap zelf al aan dat dat vanwege de hoge kosten, veiligheid en andere factoren geen echte optie was. Dit tot merkbare opluchting van de inwoners.

Dijkvoet

De woningen aan de Veerweg blijven behouden, evenals het groene aanzicht, belooft het waterschap. Wel wordt de overslaghoogte aangepast. De dijk wordt tachtig centimeter hoger, tot 3.50 meter, en waarschijnlijk komt er een extra muurtje op de kruin. Ook komt de dijkvoet mogelijk dichter bij de huizen te liggen.

'Dijkvoet mogelijk dichter
bij huizen'

Vragen waren er genoeg. Inwoners wilden weten waarom de zeewering niet buitendijks kan worden verzwaard, in plaats van landinwaarts. Natuurbeschermingswetgeving verhindert dat echter, zei omgevingsmanager Alex de Smet van het waterschap. De natuurwaarden van de Westerschelde mogen niet worden geschaad, volgens Europese regelgeving. Een bewoner vreesde voor de bereikbaarheid van zijn woning tijdens de werkzaamheden. Ook vroegen sommigen zich af of het hierbij zal blijven, gezien de verwachte klimaatverandering.

In mei dit jaar neemt het waterschap een besluit over het definitieve plan. Dat gebeurt in samenspraak met onder meer de provincie Zeeland en de gemeenten Kapelle en Reimerswaal.

Bel

Belanghebbenden kunnen in diverse stadia van de besluitvorming nog zienswijzen indienen, benadrukte het waterschap. “Als u vragen of ideeën hebt of wanneer u denkt dat wij iets over het hoofd zien, trek dan aan de bel”, zei De Smet. De wegen langs de dijk blijven bestaan. Wethouder Herselman benadrukte dat er extra aandacht komt voor de veiligheid van fietsers.

Het te versterken dijktraject heeft een lengte van 5,2 kilometer en loopt vanaf de Willem Annapolder bij Biezelinge tot en met de monding van de sluizen in Hansweert. De dijk voldoet nu niet aan de nieuwste veiligheidsnorm die op 1 januari 2017 van kracht is geworden. Dat betekent volgens het waterschap niet dat de dijk acuut onveilig is. Maar om in de toekomst de veiligheid tegen overstromingen te kunnen garanderen moet het dijkvak worden versterkt.

De zeedijk bij Hansweert beschermt meer dan alleen het dorp. De vlakbij gelegen snelweg A58 geldt als vluchtroute bij een calamiteit. Bovendien gelden de achterliggende polders volgens het waterschap als een ‘badkuip’. Het is zelfs een van de diepste punten van Nederland. Het traject moet uiterlijk 2023 weer aan de veiligheidsnormen voldoen.[l]