De gevelsteen met de drie papegaaien. FOTO HEEMKUNDIGE KRING DE BEVELANDEN
De gevelsteen met de drie papegaaien. FOTO HEEMKUNDIGE KRING DE BEVELANDEN Foto: Heemkundige Kring De Bevelanden

Op zoek naar de drie papegaaien

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Het is een kleine winkelstraat in Goes: de Papegaaistraat. Hoe komt die straat aan zijn naam? In de buurt zie je deze gevelsteen van drie papegaaien. Sinds wanneer komt deze naam voor?

Reacties kunt u mailen naar de heemkundige kring: info@hkdebevelanden.nl. Per post kan ook: Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot.

Boereleuntje

De winnaar van de vorige foto is Piet van Dijke uit ’s Heer Arendskerke. Op die foto stond de noordkant van de Grote Markt in Goes. Kees Griep schrijft dat zijn overgrootvader het hoekpand in 1920 kocht van sigarenhandelaar Stokmans. Dat was het begin van de bekende winkel Sinke de Graag. Van 1948 tot 1958 was het een confectiewinkel en in 1959 kwam daar het PZC-kantoor. Piet van Weele noemt café De Snor dat er nu naast zit. Piet van Dijke meldt dat in het grote huis met de twee schoorstenen een winkel in bruidskleding zat en daarvoor Wed. Massee & Zn. Ad Beenhakker noemt ook het grote pand achter de lantaarn in het midden. “Ruim honderd jaar geleden was dit al een café-restaurant. Het heette toen De Vriendschap." In de volksmond werd het Boereleuntje genoemd. Boereleuntje was de plek waar de boerenjongens en -meisjes kwamen dansen. De Goesenaren kwamen daar niet. Zij dansten in het Schuttershof. Boereleuntje had haar naam te danken aan de vroegere herbergier, Apollonia (Leuntje dus) van ‘t Westeinde (1785-1862), weduwe van Jan de Jonge, een boerenvrouw uit de Oude Kraaijert. 35 jaar lang heeft zij het café in haar eentje gerund.[l]