74 gezinnen doen mee aan afvalproef

KRUININGEN - 74 gezinnen in de gemeente Reimerswaal doen sinds vorige week mee aan de uitdaging om honderd dagen lang zonder restafval te leven.


DOOR BRITTA JANSSEN

In navolging van andere Zeeuwse gemeenten, zoals Kapelle, doet Reimerswaal mee aan de afvalscheidingsactie ‘100-100-100’ (honderd gezinnen, honderd dagen, honderd procent afval scheiden). Het experiment loopt tot en met 18 juni. Meerdere bestuurders van de gemeente, zoals burgemeester José van Egmond, doen mee. De deelnemers krijgen tips over afval scheiden en het voorkomen van afval.
Het doel van de actie is laten zien dat het mogelijk is om veel minder restafval over te houden. “Dit lukt door goed afval te scheiden en na te denken bij de aankoop van producten”, aldus een gemeentewoordvoerder. De proef is een voorbereiding op de nascheiding die Reimerswaal in april 2020 invoert. Hierbij houden huishoudens het gft (groente-, fruit- en tuinafval), papier, glas en plastic apart. "Het restafval mag bij het plastic, omdat dit straks nog slechts kleine hoeveelheden zijn."[l]