Rinus Kriekaard test de traplift in het dorpshuis in Hansweert onder het toeziend oog van ambtenaar Jacqueline Sinke.
Rinus Kriekaard test de traplift in het dorpshuis in Hansweert onder het toeziend oog van ambtenaar Jacqueline Sinke. Foto: Peter Urbanus

Hoe toegankelijk zijn gemeentelijke panden?

HANSWEERT - De gemeentelijke panden in Reimerswaal kunnen toegankelijker worden gemaakt voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat is een eerste conclusie van onderzoek, dat deze week begon in Hansweert. Rolstoeler Rinus Kriekaard liet zien welke obstakels dorpshuis Kaj Munk heeft.

DOOR PETER URBANUS

De gemeente Reimerswaal onderzoekt de toegankelijkheid van haar gemeentelijke gebouwen in de verschillende kernen. ‘Iedereen moet op een gelijkwaardige manier aan de samenleving kunnen deelnemen en daarvoor is toegankelijkheid van de voorzieningen een randvoorwaarde’, legt een gemeentewoordvoerder uit.

Verdiepingen
Samen met een inwoner met een lichamelijke beperking bekijken medewerkers van de gemeente naar aspecten als de toegang tot het gebouw, de mogelijkheden om op de andere verdiepingen te komen, de toegankelijkheid van de toiletten en de aanwezigheid van een lift in het pand.

'Zand en paar tegels
is al genoeg'

Als eerste is dorpshuis Kaj Munk aan het onderzoek onderworpen. Ambtenaar Jacqueline Sinke was namens de gemeente Reimerswaal aanwezig, Kriekaard namens de Wmo-raad van de gemeente Reimerswaal, Emile van Witsen als secretaris van de Stichting Dorpshuis Kaj Munk en Kees Knuit namens de seniorenraad in de gemeente Reimerswaal.

Terrasstoelen

De traplift in het dorpshuis kreeg een prima beoordeling van Kriekaard. “Perfect te bedienen”, zegt hij. De installatie is volgens de dorpshuisbeheerder nog niet zo vaak gebruikt. Meer commentaar had Kriekaard op de ingang van het dorpshuis, waar de bedieningsknop op een onlogisch lijkende plek zit. Ook de terrasstoelen die vaak in de weg staan als er daar veel mensen zitten zijn een pijnpuntje.

Reclameborden

Terrasbezoekers blokkeren bovendien nogal eens de nooduitgang, als ze gaan schuiven met tafels en stoelen, is de ervaring. Dat geldt ook voor de markt in Kriekaards woonplaats Yerseke, waar je - in zijn woorden - zowat je nek breekt als je je in een rolstoel moet voortbewegen. Ook reclameborden van winkels zijn hem een doorn in het oog. Een taak voor de gemeente Reimerswaal, luidt de gezamenlijke conclusie.

Toilet

Voor gemeentelijke voorzieningen is met name de toegankelijkheid van het toilet een belangrijk punt, zegt Kriekaard. Verder past hij zich meestal aan. Als een zaal boven slecht bereikbaar is voor mensen met een beperking, vergaderen ze gewoon beneden, vertelt hij. Maar in de nieuwe multifunctionele accommodatie in Yerseke is het al drie keer voorgekomen dat de lift niet werkte. Iemand in een elektrische rolstoel krijg je dan niet zomaar beneden, wil hij zeggen.

Kolk

Kriekaard is niet iemand die op alle slakken zout legt. “We moeten wel redelijk blijven”, vindt hij. Soms is een eenvoudige ingreep al voldoende om de toegankelijkheid van een gebouw voor mensen met een lichamelijke beperking op orde te krijgen, zegt hij. Over de ingang van multifunctionele accommodatie de Kolk, naast woonzorgcentrum Maria-Oord, is hij wel kritisch. “Nu breek je je nek als je hier probeert binnen te komen”, zegt Kriekaard. “Hier zou een goede stratenmaker de boel snel toegankelijk kunnen maken voor mensen in een rolstoel. Met een paar tegels en wat kruiwagens zand maak je zo een plateautje. Dat zijn de kosten niet. Een rolstoelhelling is achterhaald.”


Gemeenteraad

Wanneer het onderzoek in alle dorpen van Reimerswaal heeft plaatsgevonden, bespreekt de gemeenteraad de bevindingen.[l]