In Yerseke krijgt een project over hybride technologie voor havens en schepen een subsidie. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/JOHAN GIDEONSE
In Yerseke krijgt een project over hybride technologie voor havens en schepen een subsidie. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/JOHAN GIDEONSE Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Johan Gideonse

Zes miljoen subsidie voor Zeeuwse projecten

YERSEKE - Van werken mogelijk houden voor mensen met kanker tot het opslaan van zoet water. Acht Zeeuwse projecten krijgen in totaal ruim zes miljoen euro aan Europese subsidie. Dat maakte de provincie Zeeland dinsdag bekend. Het project 'ISHY' heeft een Yerseks tintje. Hierin worden onder meer hybride technologieën voor havens en schepen bedacht.

DOOR BRITTA JANSSEN

De zes miljoen euro subsidie komt uit het Europese Interreg 2 Zeeën Programma. ‘De partijen investeren zelf ook 4,3 miljoen euro’, aldus de provincie. De totale investering in Zeeland komt daarmee op 10,5 miljoen euro. De meeste projecten hebben een looptijd van zo’n 3,5 jaar.

Verwarmingsoplossingen
Er is onder meer geld voor ‘I know how’ van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en de HZ University of Applied Sciences. Het doel van dit project is de inzetbaarheid van mensen met kanker te verbeteren. Door nieuwe diensten te ontwikkelingen voor werkgevers, werknemers en (para)medische professionals kunnen kankerpatiënten blijven werken.
Het project Shifft in de gemeente Middelburg ondersteunt de overgang naar een koolstofarme economie door de introductie van duurzame verwarmingsoplossingen te versnellen.

Hybride
Voor ‘ISHY’ werken Economische Impuls Zeeland en Yerseke Engine Services samen in het ontwikkelen van onder meer technische instrumenten en sociaal-economische modellen voor hybride technologieën in schepen en havens. Met de subsidie kunnen de twee partners de haalbaarheid van deze technologieën demonstreren in diverse soorten nieuwe en al bestaande vaartuigen en in nieuwe bunkerfaciliteiten in havens. Zo willen ze de acceptatie van laag- of nul-koolstof-technologieën vergroten.

Overstromingen
In de gemeente Vlissingen loopt ‘Co-Adapt’. Dit project gaat over klimaatverandering. Het doel is de regio beter bestand te maken tegen overstromingen en verdroging.

'Regio bestand maken tegen overstroming'

Ook is er subsidie voor ‘SARCC’, een project over de veranderingen in de zeespiegel en de gevolgen voor stedelijke kustgebieden. Hierbij werken de gemeente Vlissingen en HZ University of Applied Sciences samen met internationale partijen.

Politiek geweld
Het project ‘FRESH4Cs’ van de HZ University of Applied Sciences, Dow Benelux en Van Wallenburg wil een jaarronde, duurzame zoetwatervoorziening realiseren voor watergebruikers in laaggelegen kustgebieden. Hierbij wordt overtollig zoet water opgeslagen, in plaats van afgevoerd naar zee.

'Toekomst programma onzeker door Brexit'

De provincie Zeeland, zorginstelling Emergis en de HZ University of Applied Sciences zijn partners in het project ‘CBCI’, over circulaire economie in de bouwsector. Dit gaat onder meer over het zoveel mogelijk hergebruiken van bouwmaterialen. De kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge is circulair verbouwd.
Het project ‘Orpheus’ van University College Roosevelt zet netwerken op waarin centrale en lokale autoriteiten samen met particuliere en maatschappelijke instellingen diensten voor preventie van politiek geweld ontwikkelen.

Brexit
Het Interreg 2 Zeeën Programma bevordert samenwerking tussen de kustregio’s van Nederland, België, Noord-Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. ‘Door de Brexit is de toekomst van het programma onzeker’, aldus de provincie. ‘De projecten die zijn goedgekeurd hebben garantie tot het eind van de programmaperiode, september 2022.’[l]