Het werk aan de Havendijk is feestelijk van start gegaan. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Het werk aan de Havendijk is feestelijk van start gegaan. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Herinrichting Havendijk eindelijk begonnen

YERSEKE - De herinrichting van de drukke Havendijk in Yerseke is vorige week maandagmiddag officieel begonnen. De gemeente Reimerswaal heeft lang gewerkt aan het plan, dat ze in samenspraak met onder meer omwonenden en bedrijven in de haven heeft opgesteld.

DOOR BRITTA JANSSEN


Tot begin oktober zijn er bij de Havendijk en omgeving werkzaamheden in meerdere fases. De parkeerplaatsen op en aan de Havendijk zijn dan minder goed bereikbaar. Bezoekers moeten in deze periode uitwijken naar parkeerplaatsen in de buurt.

Fases
Als eerste gaat de weg bij de kruising met de Burenpolder, Groeninx van Zoelenstraat en Havendijk op de schop. Daarna volgt de kruising met de Kaaistraat. In fase drie is het parkeerterrein aan de Willem-Alexanderhaven aan de beurt en in de laatste fase de rest van de Havendijk.
Tijdens de werkzaamheden kunnen belangstellenden iedere woensdag tussen 14.00 en 16.00 terecht in de bouwkeet voor vragen of een toelichting van de uitvoerder van de herinrichting.

Verkeersveiligheid
Met de vernieuwing verbetert de gemeente Reimerswaal de verkeersveiligheid op de Havendijk, waar het regelmatig druk is, zeker in de zomer, en verschillende verkeersstromen samenkomen. Zo wordt de weg gebruikt door medewerkers van de bedrijven in de havens, toeristenbussen, auto’s en fietsers. 'Er is gelukkig nog nooit een ongeluk gebeurd', zei wethouder Jaap Sinke eerder al eens over de urgentie van de aanpak.

Rondje
Daarnaast speelt de gemeente met de herinrichting in op de toeristische waarde van het gebied. De havens aan de Oosterschelde en de historische oesterputten trekken toeristen uit binnen- en buitenland. De Havendijk wordt via een grote trap ter hoogte van de Kaaistraat beter verbonden met het dorpshart. Dankzij de trap kunnen bezoekers straks een ‘rondje Yerseke’ wandelen.

Meerjarenproject
Deze werkzaamheden, à anderhalf miljoen euro, zijn de eerste in het meerjarenproject dat de vernieuwing van de Havendijk en omgeving is. Later wordt het gebied ‘de Zaete’ omgevormd tot woongebied. Het gedeelte van de Korringaweg tot aan het NIOZ wordt ingericht als dertigkilometerzone. Daarnaast komt er een stoep van het complex de Zaete naar de Havendijk.

Jachthavens
Ook wil de gemeente Reimerswaal één centrale toegang voor de jachthavens creëren en kijkt ze naar de aansluiting van de havens met de Havendijk en het dorpshart. Deze maand beginnen de voorbereidingen van de werkzaamheden in en rondom de jachthavens.

Onderhandelingen
Ook het parkeren op en rondom de Havendijk is een belangrijk punt in het project. In de plannen wordt het opknappen en beter bereikbaar maken van de parkeerplaats aan de Kijkuit meegenomen. Naar verwachting beginnen deze werkzaamheden in 2020. Daarnaast is de Molenpolder ook een plek waar nadrukkelijk wordt gekeken naar het creëren van een centrale parkeerplaats. Hierover onderhandelt de gemeente met een projectontwikkelaar.[l]