Een impressie van de biovergister die Engie bij Rilland wil bouwen. ARTIST IMPRESSION ENGIE
Een impressie van de biovergister die Engie bij Rilland wil bouwen. ARTIST IMPRESSION ENGIE Foto: Artist impression Engie

'Restlucht uit vergister is schoon en geurvrij'

WAARDE - De vergelijkbare biovergister in Bemmel veroorzaakte zo’n anderhalf jaar lang onder meer stankoverlast, maar dat noemt energiebedrijf Engie opstartproblemen. “Er is een risico op geuroverlast, maar die biovergister was de eerste in Nederland en we hebben maatregelen genomen om problemen met de omgeving te voorkomen”, vertelde een Engie-vertegenwoordiger donderdag bij een informatiebijeenkomst in Waarde over de mogelijke bouw van een biovergister bij Rilland.

DOOR BRITTA JANSSEN

Bij de bijeenkomst in dorpshuis Meerwaarde in Waarde waren onder meer vertegenwoordigers van Engie, de gemeente Reimerswaal en de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland aanwezig. De RUD voert milieu- en veiligheidstaken uit voor de Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en provincie Zeeland en buigt zich over de vergunningen die Engie nodig heeft voor de bouw van een biovergister in de Bathpolder bij Rilland.

Insecten
In de zaal zaten ook enkele inwoners van Reimerswaal, zoals uit Rilland, en een fruitteler uit de Bathpolder. Zij zijn bezorgd dat de biogasinstallatie stank- en verkeersoverlast veroorzaakt en vrezen voor schadelijke stoffen in de lucht. “Omdat wij geen chemische middelen willen gebruiken om onze gewassen te beschermen, zetten we insecten als biologische bestrijders in”, lichtte een teler een van zijn zorgen toe. “Als die insecten de gassen uit de vergister gaan ruiken, hebben wij misschien een groot probleem.”

Vrachtwagens
Met de nieuwe biovergister bij de Bathpolderweg wil Engie groene stroom opwekken met organische reststoffen, zoals mest, gras en uien. Onder meer glastuinbouwers in het gebied zijn bang voor besmetting van gewassen en aantasting van de veiligheid. De reststoffen worden aangevoerd met gesloten trucks, vertelde een Engie-vertegenwoordiger. “Honderd vrachtwagens in en honderd vrachtwagens uit, is vergund.”

Voedselveiligheid
Wetenschappelijk onderzoek overtuigt Engie ervan dat een biovergister goed te exploiteren is in een glastuinbouwgebied, zonder gevolgschade voor bedrijven in de omgeving.

'Apart praten over
voedselveiligheid'

De Bathpolder is een tuindersgebied waar voedsel geproduceerd wordt en telers zijn bezorgd over de gevolgen van de komst van een biovergister op de kwaliteit van hun tomaten, paprika en andere groenten. Donderdag hebben de aanwezige partijen afgesproken dat er een aparte bijeenkomst komt over voedselveiligheid. “U bent bezorgd over uw bedrijfsvoering, maar het is niet in het belang van Engie om dat te verstoren”, zei de Engie-vertegenwoordiger.

Affakkeling

Donderdag was het thema van de bijeenkomst ‘geur’. Dirk Koot, onafhankelijk chemisch en bioprocestechnoloog en gespecialiseerd in geurverwijdering en gasreiniging legde uit hoe de zogenaamde gaswassers van de biogasinstallatie de lucht schoonmaken.

'In drie stappen alle
geur uit de lucht'

In de gaswasser worden meerdere soorten vloeistoffen toegevoegd aan de lucht om de luchtcomponenten af te breken of op te lossen. Daarna verlaten lucht en vloeistof de gaswasser gescheiden. “In drie stappen halen we alle geur uit de lucht”, zei Koot. “De restlucht die uit de gaswasser komt, is schoon en geurvrij.” Een bezorgde Rillandse vroeg naar de risico’s op stankoverlast voor de omgeving als er bij incidenten wordt afgefakkeld. “Affakkeling is verbranding en dat geeft geen geur”, aldus Koot.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de plannen van Engie op
www.groengasrilland.nl.[l]