De meiden deden kleine experimenten in het laboratorium het Nioz. FOTO JESSICA ROVERS
De meiden deden kleine experimenten in het laboratorium het Nioz. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Kinderen zijn van nature nieuwsgierig'

YERSEKE – Zo'n vijftig meisjes van het Nehalennia Technasium uit Middelburg, Pieter Zeeman uit Zierikzee en het Goese Lyceum uit Goes hebben in het kader van Girlsday vorige week een bezoek gebracht aan het onderzoekscentrum NIOZ in Yerseke.

DOOR JESSICA ROVERS

Girlsday is een initiatief van Vrouwen in de Techniek (VHTO) om meisjes van tien tot vijftien jaar in contact te brengen met bètawetenschappen, ICT en techniek. Er deden in Nederland ruim 10.000 meiden mee. Zij maakten bij honderden bedrijven kennis met vrouwelijke professionals. Bij het NIOZ kregen de meiden een rondleiding en presentatie over het onderzoek naar de zeespiegelstijging van Aimée Slangen.

In groepjes deden de meiden in verschillende laboratoria onderzoekjes, waarvan ze de resultaten in een eigen labjournaal bijhielden. De uit Duitsland afkomstige Sandra Maier doet promotieonderzoek bij het NIOZ en vertelde dat zij vroeger ook aan een soortgelijk initiatief deelnam. "Ik vind het een goede actie, omdat meiden op deze manier buiten school om zien wat je met bijvoorbeeld biologie in de praktijk kunt doen. Hier kunnen ze zien welke prachtige experimenten er zijn en ook dat ze vaak veel makkelijker zijn dan ze hadden gedacht. Ook komen ze erachter dat wetenschappelijk onderzoek helemaal niet saai is. Ik was als kind al geïnteresseerd in mijn omgeving. Als we op vakantie gingen naar de zee was ik meer onder dan boven water. Ik heb altijd willen weten waarom dingen ergens wel of juist niet leven. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en ik denk dat het belangrijk is dat dit wordt gestimuleerd en dat wetenschap net zo toegankelijk voor vrouwen als voor mannen is."

Management

De verhouding man-vrouw bij het NIOZ is momenteel voor het aantal promovendi 50-50. Het management bestaat echter volledig uit mannen. "Van de senior-wetenschappers is zo'n 75 procent man, maar we zien wel dat het langzaam verandert, omdat er steeds meer vrouwelijke studenten bij komen."

Diversiteit

De nieuwe generatie onderzoekers telt meer vrouwelijke onderzoekers. "Ik denk dat diversiteit belangrijk is, zowel qua nationaliteit als qua sekse", stelt Sandra. "Vrouwen kunnen net zo goed onderzoek doen als mannen. Er zijn wel verschillen. Ik merk dat jongens sneller iets aanpakken, terwijl meisjes wat terughoudend zijn. Ik hoop dat dit minder wordt door initiatieven zoals Girlsday."[l]